θ

Translate

30.3.22

Γιατί το μάτι του αλόγου μπροστά από τον Πλούτωνα έχει χρώμα μπλε

Δύο είναι οι λόγοι:
1. Το μπλε μάτι είναι σημαντικό (ως γεωμετρικό σημείο αναφοράς) στην  αποκρυπτογράφηση του ψηφιδωτού.
Το αριστερό μάτι του αλόγου μπροστά από τον Πλούτωνα (στο εξής «μπλε μάτι») και η «φθορά» του ψηφιδωτού, αποτελούν κύρια γεωμετρικά σημεία αναφοράς. Το μπλε μάτι του αλόγου είναι, είτε κορυφή γωνίας ισοσκελών και ορθογώνιων τριγώνων, είτε από αυτό διέρχονται πλευρές ισοσκελών και ορθογώνιων τριγώνων. Πρόκειται για
17 ισοσκελή και ορθογώνια τρίγωνα! 15 ισοσκελή και 2 ορθογώνια. Όλα, με σημείο αναφοράς το μπλε μάτι (!!!) που, κατά ένα τουλάχιστον σκέλος τους, συνδέονται είτε με το τετράγωνο που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού, είτε με τον κύκλο που εγκιβωτίζεται στο εν λόγω τετράγωνο.
Πιθανολογείται από αυτά ότι, το μπλε μάτι του αλόγου καθώς και η «φθορά» του ψηφιδωτού, αποτελούν κεντρικά σημεία αναφοράς για την αποκρυπτογράφηση του ψηφιδωτού. Η υπόθεση ότι το μπλε μάτι συνδέεται με τα μυστικά που κρύβει το ψηφιδωτό, θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί όταν αποκρυπτογραφηθούν τα μυστικά του μνημείου.
2. Το έκανε μπλε για να μας τραβήξει την προσοχή.
image
Στόχος του ψηφοθέτη είναι να μας τραβήξει την προσοχή. Πρώτα έβαλε τα μάτια σε ευθείες γραμμές. Μετά έφτιαξε το ένα μπλε. Προκαλεί τον ιστορικό του μέλλοντος να ψάξει. Να τον κάνει να αναρωτηθεί: «Για ποιο λόγο το μάτι αυτό έχει διαφορετικό χρώμα από τα άλλα»? Προσπαθεί να σε κάνει να δεις: «Αν σου τραβήξω την προσοχή στο μάτι που είναι μπλε, πιθανόν να σου πάει το μυαλό και στα άλλα μάτια. Και τότε θα δεις ότι όλα ενώνονται με ευθείες γραμμές!». Προσπαθεί να σε κάνει να δεις μια, έστω, συμμετρία. Ξέρει ότι, το ταξίδι ξεκινά, αν καταφέρει να σε κάνει να δεις την πρώτη συμμετρία…
Γιατί όμως δείχνει αυτό το μάτι και όχι το μάτι κάποιας άλλης μυθολογικής φιγούρας?
Γνωρίζει ότι η «φθορά» του ψηφιδωτού  αποτελεί την «καρδιά» του γεωμετρικού μηχανισμού. Ότι οι πιο θαυμαστές συμμετρίες σχετίζονται με το περίγραμμα της «φθοράς».   Όμως, ο σπουδαίος ψηφοθέτης αντιμετώπισε ένα σημαντικό πρόβλημα: δεν μπορούσε να σχεδιάσει το περίγραμμα της «φθοράς» με ψηφίδες. Αν το έκανε, οι τυμβωρύχοι που θα έμπαιναν στο μνημείο, το πρώτο που θα έκαναν, θα ήταν να σκάψουν το ψηφιδωτό στο σημείο που θα είχε σχεδιάσει το περίγραμμα της «φθοράς». Ο μόνος τρόπος για να δείξει το περίγραμμα της «φθοράς» (χωρίς να διακινδυνεύσει την καταστροφή του), ήταν να αφήσει την επιφάνεια αυτή ακάλυπτη. Να φαίνεται από κάτω το χώμα… Για να νομίζουν οι τυμβωρύχοι που θα μπουν ότι τους προλάβαν άλλοι• που έσκαψαν το ψηφιδωτό πριν από αυτούς…
Γνωρίζει, όμως, ότι το ακάλυπτο κομμάτι του ψηφιδωτού, ο ιστορικός του μέλλοντος θα το εκλάβει ως… φθορά. Φθορά που  δημιουργήθηκε από φυσικά αίτια ή από ανθρώπινη παρέμβαση. Φρόντισε λοιπόν να αναδείξει το μπλε μάτι, επειδή βρίσκεται εγγύτερα στη «φθορά». Δεν έμεινε όμως εκεί. Φρόντισε (και) να συνδέσει το μπλε μάτι με τη φθορά, με όσες περισσότερες γεωμετρικές  συμμετρίες μπορούσε! Όχι μια, ούτε δύο, αλλά 17 τέλειες συμμετρίες. 17 ισοσκελή και ορθογώνια τρίγωνα που συνδέουν το μάτι με τη «φθορά»!!! Για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι δεν πρόκειται για φθορά…
Η έγνοια του Μεγάλου Δημιουργού είναι να μην εκληφθεί η «φθορά» ως φθορά. Να προστατέψει το μεγαλειώδες έργο του και να το κληροδοτήσει στον ιστορικό του μέλλοντος. Ο σπουδαίος αυτός  ψηφοθέτης, όσο μπροστά και αν ήταν για την εποχή του,  δεν μπορούσε να φανταστεί τα εκπληκτικής ακριβείας ψηφιακά εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η ανακάλυψη των συμμετριών  του ψηφιδωτού (ιδίως της «φθοράς», κατά την περιστροφή της), θα μπορούσε να γίνει με μηχανές που χωράνε στην παλάμη του ενός χεριού. Δεν μπορούσε να φανταστεί την τεράστια υπολογιστική ισχύ που ο πολιτισμός μας θα διέθετε για τη μελέτη του ψηφιδωτού. Ούτε ότι με μια χούφτα μακεδονικά νομίσματα, τη δυνατότητα αυτή θα την είχε ο οποιοσδήποτε…
Φρόντισε, για αυτό, να κάνει τα γεωμετρικά σημεία αναφοράς των ματιών όσο πιο οφθαλμοφανή μπορούσε• τόσο, όσο του επέτρεπαν τα μυστικά που ήθελε να κρύψει, και όσο έπρεπε, για να μας κινήσει την υποψία.
Ακολουθούν 17 εκπληκτικές συμμετρίες.  Όλες, με  σημείο αναφοράς το μπλε μάτι του αλόγου μπροστά από τον Πλούτωνα.
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο που η προέκταση της δεξιάς πλευράς  του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού τέμνεται με το κάτω έσω πλαίσιο του ψηφιδωτού, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) το αριστερό μάτι του αλόγου πίσω από τον Ερμή και Β) το δεξί μάτι της Περσεφόνης. Η βάση του ισοσκελούς τριγώνου  διέρχεται από το μπλε μάτι του αλόγου (εικόνα 1).
εικόνα 1
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το στόμα του Πλούτωνα, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) το δεξί μάτι του Ερμή (ευθεία που διατρέχει το μπλε μάτι) και Β) το σημείο που η κάθετη ευθεία που διατρέχει το μπλε μάτι τέμνεται  με το κάτω έσω πλαίσιο του ψηφιδωτού (εικόνα 2).
εικόνα 2
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο που ενώνονται τα σώματα του Πλούτωνα και της Περσεφόνης, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) το μπλε μάτι και Β) την κορυφή της κάτω δεξιάς γωνίας του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού  (εικόνα 3).
εικόνα 3
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο που, η προέκταση της ευθείας που ενώνει το μπλε μάτι με την κορυφή της κάτω αριστερής γωνιάς του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» τέμνει το άνω έσω πλαίσιο του ψηφιδωτού, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) την κορυφή της  κάτω αριστερής γωνίας του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» Β) την κορυφή της κάτω δεξιάς γωνίας του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού  (εικόνα 4).
εικόνα 4
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το μάτι του Πλούτωνα, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) το μπλε μάτι και Β) το σημείο που η οριζόντια διάμετρος του κύκλου που εγκιβωτίζεται στο τετράγωνο που περικλείει τη «φθορά» τέμνεται με την δεξιά πλευρά του εν λόγω τετραγώνου  (εικόνα 5).
εικόνα 5
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή την κορυφή της αριστερής κάτω γωνίας του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) το αριστερό μάτι του  Ερμή και Β) το μπλε μάτι. (εικόνα 6).
εικόνα 6
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το μπλε μάτι, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) το δεξί μάτι του Ερμή και Β) το σημείο που η κάθετη διάμετρος του κύκλου που εγκιβωτίζεται στο τετράγωνο που περικλείει τη «φθορά» τέμνεται με την κάτω  πλευρά του εν λόγω τετραγώνου  (εικόνα 7).
εικόνα 7
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή την κορυφή της αριστερής κάτω γωνίας του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) Το μπλε μάτι και Β) το σημείο που η οριζόντια διάμετρος του κύκλου που εγκιβωτίζεται στο τετράγωνο που περικλείει τη «φθορά» τέμνεται με την δεξιά   πλευρά του εν λόγω τετραγώνου (εικόνα 8).
εικόνα 8
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο που η κάθετη διάμετρος του κύκλου που εγκιβωτίζεται στο τετράγωνο που περικλείει τη «φθορά» τέμνεται με την κάτω    πλευρά του εν λόγω τετραγώνου, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) Το μπλε μάτι και Β) την κορυφή της δεξιάς πάνω  γωνίας του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού. (εικόνα 9)
εικόνα 9
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο που η κάθετη διάμετρος του κύκλου που εγκιβωτίζεται στο τετράγωνο που περικλείει τη «φθορά» τέμνεται με την κάτω    πλευρά του εν λόγω τετραγώνου, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) Το μπλε μάτι και Β) την κορυφή της αριστερής πάνω  γωνίας του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού. (εικόνα 10)
εικόνα 10
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο που ενώνονται τα σώματα Πλούτωνα και Περσεφόνης, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) το μπλε μάτι και Β) το κέντρο του κύκλου που εγκιβωτίζεται στο τετράγωνο που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού. (εικόνα 11)
εικόνα 11
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο όπου το χέρι του Πλούτωνα ενώνεται με τον κορμό του σώματός του, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) το μπλε μάτι και Β) την κορυφή της δεξιάς κάτω   γωνίας του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού. (εικόνα 12)
εικόνα 12
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το μπλε μάτι, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) το σημείο όπου το χέρι του Ερμή ενώνεται με τον κορμό του σώματός του και Β) την κορυφή της αριστερής κάτω   γωνίας του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού. (εικόνα 13)
εικόνα 13
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο όπου το χέρι της Περσεφόνης  ενώνεται με τον κορμό του σώματός της, και πλευρές τις ευθείες που εκτείνονται έως Α) το μπλε μάτι και Β) το κέντρο του κύκλου που εγκιβωτίζεται στο τετράγωνο που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού. (εικόνα 14)
εικόνα 14
image
– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο που έχει ως βάση  την ευθεία που συνδέει τα στόματα Ερμή και Πλούτωνα και διατρέχει (και) τα αριστερά μάτια των δύο αλόγων , και πλευρές, τις ευθείες  που εκτείνονται από το στόμα του Ερμή και το στόμα του Πλούτωνα, έως το σημείο που η ευθεία που διατρέχει κάθετα το μάτι του αλόγου που βρίσκεται μπροστά από τον Πλούτωνα τέμνεται με την κάτω πλευρά του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού. (εικόνα 15)
εικόνα 15
image
– 90 μοίρες είναι η γωνία που σχηματίζουν οι ευθείες Α) από το μπλε μάτι έως το αριστερό μάτι του Ερμή και Β) από το μπλε μάτι έως το σημείο που η κάθετη διάμετρος του κύκλου που εγκιβωτίζεται στο τετράγωνο που περικλείει την «φθορά» εφάπτεται με την κάτω πλευρά του εν λόγω τετραγώνου (εικόνα 16).
εικόνα 16
image
– 90 μοίρες είναι η γωνία που σχηματίζουν οι ευθείες Α) από το μπλε μάτι έως το αριστερό μάτι του Περσεφόνης και Β) από το μπλε μάτι έως το σημείο που η κάθετη διάμετρος του κύκλου που εγκιβωτίζεται στο τετράγωνο που περικλείει την «φθορά» εφάπτεται με την κάτω πλευρά του εν λόγω τετραγώνου (εικόνα 17).
εικόνα 17
image
* Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του λογισμικού με το οποίο έγιναν οι μετρήσεις, η απόκλιση των μετρήσεων στην επιφάνεια της ψηφιακής φωτογραφίας που δόθηκε στη δημοσιότητα,  είναι +/- 1,5% από τις μετρήσεις στο πρωτότυπο του ψηφιδωτού
alampasis

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.