θ

Translate

9 Μαΐου 2019

Η μούμια του ιερού γερακιού του θεού Ώρου, που έσταζε αίμα…

Τον Μάιο του 1935, η αγγλική εφημερίδα «Daily Mirror» έγραφε ότι η πλέον παράξενη μούμια από όλες όσες βρέθηκαν στην Αίγυπτο ήταν η μούμια ενός γερακιού.
Ως γνωστόν, το γεράκι θεωρούνταν το σύμβολο του Αιγύπτιου θεού Ώρου. Ο Ώρος εξουσίαζε το φως, ταυτιζόταν με τον Απόλλωνα της ελληνικής μυθολογίας και απεικονιζόταν ως γεράκι
ή ως άνθρωπος με κεφάλι γερακιού.
Τα «Κείμενα των Πυραμίδων» τον παρουσιάζουν ως γιο του Ρα και αδελφό του Σετ. Η αιώνια αντίθεση μεταξύ του ερέβους και του φωτός συμβολίζεται με ατέρμονες συγκρούσεις, κατά τις οποίες ο Σετ έβγαλε το ένα μάτι του Ώρου, ενός αυτός με τη σειρά του ευνούχισε τον Σετ, τον αμείλικτο εχθρό του.
Το δικαστήριο των θεών έλυσε τη διαμάχη υπέρ του θεού-γερακιού, ο οποίος, από το τέλος της δεύτερης δυναστείας, εμφανίζεται μόνος και αποκλειστικός θεϊκός πρόγονος των Φαραώ, στο πρωτόκολλο των οποίων αναφέρεται με την επωνυμία Χορ Νουμπτί, δηλαδή «Ώρος, ο νικητής του Σετ».
Η παράξενη αυτή μούμια του ιερού γερακιού του θεού Ώρου είχε περιέλθει στην κατοχή του διάσημου Σκωτσέζου εξερευνητή James Augustus Grant, ο οποίος είχε ταξιδέψει σχεδόν σ’ όλα τα μέρη του κόσμου και είχε αποκτήσει μια μεγάλη συλλογή των πιο σπάνιων και περίεργων αντικειμένων.
Η μούμια του ιερού γερακιού είχε τη φήμη ότι κάθε φορά που κηρυσσόταν πόλεμος στον οποίο λάμβανε μέρος και η Αγγλία (κι επομένως και η Αίγυπτος), άρχιζε να ματώνει. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Τράνσβααλ, παρουσιάστηκε πάνω στο σώμα του γερακιού μια ρευστή κατακόκκινη ουσία.
Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί κι όταν κηρύχθηκε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και επαναλαμβανόταν κατά διαστήματα, ενώ το φαινόμενο σταμάτησε δύο μόλις εβδομάδες πριν από την ανακωχή.
Η μούμια του ιερού γερακιού του θεού Ώρου, η οποία έσταζε αίμα κάθε φορά που η Αγγλία (και η Αίγυπτος επομένως) βρίσκονταν σε εμπόλεμη σύρραξη, είχε αποτελέσει μέγα μυστήριο για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 16/05/1935…
Από strangepress, ΦΩΤΟ: Pexels.com
πηγη el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.