α

==► Αγάπησέ με απ’την αρχή!  ==► Κομμένα πόδια μέσα σε παπούτσια ξεβράζονται εδώ και 9 χρόνια στη δυτική Αμερική. Πολλές θεωρίες -Καμία απάντηση  ==► Το Κολοσσαίο της Ρώμης Θεωρείται όμως και στοιχειωμένο...  ==► Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Εξώδικο προς Άδωνι Γεωργιάδη για ψευδή ανάρτηση στο «X»  ==► Ο φόβος για τον θάνατο  ==► Τα στοιχειωμένα νοσοκομεία του κόσμου (Φωτο)  ==► Οι Άγνωστοι Λευκοί Γίγαντες της Αμερικής;  ==► Όταν σκύβω…ΡΕ ΝΕΝΕΚΟΙ....!!!!  ==► Εν Αθήναις...το στεφάνι του γάμου  ==► Το τράμ το τελευταίο  ==► H στυγερή δολοφονία του Αµερικανού δηµοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στη Θεσσαλονίκη: Ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο για 74 χρόνια.. (Βιντεο)  ==► «Χόλιγουντ, ένα μπ... γεμάτο κόσμο»: Τι... ήξερε η Μέριλιν;  ==► Η πορεία του Δρομέα της Ομόνοιας, που βρέθηκε στα σκουπίδια πριν φτάσει στο Hilton  ==► 1651: Ο στραγγαλισμός του Πατριάρχη  ==► Ολυμπιακός: «Ακριβώς 35 χρόνια μετά στο ίδιο γήπεδο, με τον ίδιο αντίπαλο, για ένα ακόμα τρόπαιο στα 100 Χρόνια Θρυλικής Ιστορίας μας»  ==► Όλα τα πλάσματα εκπέμπουν φως που σβήνει όταν πεθάνουν  ==► Η άλλη πλευρά του Λας Βέγκας!  ==► Δύσκολες που είναι οι νύχτες...  ==► Βασιλικοτερος του Βασιλέως .!!  ==► Ανάφη: Ένα νησί με φανατικούς θαυμαστές!   ==► A MOON FILLED SKY -violin  ==► Από κορίτσι του Playboy σε ερωτικές ταινίες…(Φωτο)  ==► Βίκυ Βανίτα  ==► Θωρηκτό Αβέρωφ  ==► ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ..... ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ    By The best widgets

Translate

04:24:50 PM

16/05/2025

22.4.19

Ιπποκράτης ο Χίος

‘Eζησε στο διάστημα (470-400 π.Χ.).
Κατεξοχήν γεωμέτρης, παρακολούθησε περί το 430 π.Χ. μαθήματα Φιλοσοφίας και μαθηματικών στην Αθήνα, στην οποία αργότερα και δίδαξε.
Ευφυής γεωμέτρης κατέκτησε γρήγορα τις μέχρι τότε γεωμετρικές γνώσεις και συνέβαλε
στην δρομολόγηση των λύσεων των προβλημάτων της Γεωμετρίας.
Η συμβολή του στην γεωμετρία ήταν η παρακάτω:
‘Eγραψε τα πρώτα “Στοιχεία” γεωμετρίας, στα οποία μάλλον τακτοποιούσε κάποια θεωρητικά ζητήματα (Πρόκλος). Είναι πιθανό να κατείχε την πρώτη γεωμετρία του Αναξίμανδρου.
Ασχολήθηκε με το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου (κατασκευή του x από την , με α δοσμένο τμήμα), το οποίο τότε περίπου είχε τεθεί, και το ανήγαγε σε πρόβλημα αναλογιών (με τη μορφή της συνεχούς αναλογίας .
Ασχολήθηκε με το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου, από την μελέτη του οποίου οδηγήθηκε στον τετραγωνισμό ενός μηνίσκου. Εκτός αυτού πρότεινε και τον τετραγωνισμό τριών άλλων μηνίσκων, στηριγμένος στην άποψη ότι όλοι οι μηνίσκοι των κανονικών πολυγώνων τετραγωνίζονται (Σιμπλίκιος).
Αυτός μάλλον θεώρησε όλους τους κύκλους ως όμοια σχήματα και πρότεινε δύο περίφημα θεωρήματα γι’ αυτούς, τα παρακάτω:
(1) “Τα εμβαδά των κύκλων είναι ανάλογα των τετραγώνων των διαμέτρων τους” (Στοιχεία 2/ΧΙΙ) (Σιμπλίκιος). (Το πρώτο θεώρημα απειροστικού λογισμού).
(2) “Τα εμβαδά ομοίων κυκλικών τμημάτων (με ίσες επίκεντρες γωνίες) είναι ανάλογα των τετραγώνων των χορδών τους” (Εύδημος).
Η απόδειξη της (1) στα Στοιχεία είναι μάλλον δική του.
Οι μαθηματικές του αρχές ήταν Πυθαγόρειες, και είναι πιθανό για τη γεωμετρία εκείνων να είχε πληροφορίες από δημοσιεύσεις του Φιλολάου (440 π.Χ.) ή του αρχαιότερου ‘Iππασου (~510 π.Χ.). Το σύνολο της μαθηματικής του δράσης του χάρισε τον τίτλο του “Ευφυούς” γεωμέτρη, ο οποίος με το πρωτοπόρο έργο του, ώθησε την ελληνική γεωμετρία σε νέες κατακτήσεις.
πηγη 24grammata.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.