θ

Translate

13 Μαρτίου 2019

Το Μπέργκαμο αφαιρεί το όνομα του Μουσολίνι από τη λίστα των επίτιμων δημοτών του

Ο ιδρυτής του φασισμού Μπενίτο Μουσολίνι δεν είναι πλέον επίτιμος δημότης της πόλης Μπέργκαμο, στη βόρειο Ιταλία.
Ήταν στις 24 Μαΐου του 1924, όταν ο περιφερειακός επίτροπος Αλφρέντο Φραντσεσκέλι απένειμε στον «Ντούτσε» τον τιμητικό αυτό τίτλο, τον οποίο έκτοτε
κανένας δεν είχε ενδιαφερθεί να τον αφαιρέσει.
   Σχεδόν έναν αιώνα μετά, δύο δημοτικοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αριστεράς κι έχοντας τη στήριξη μίας πάνδημης αίτησης που κατατέθηκε στη δημαρχία του Μπέργκαμο το 2016, ζήτησαν να ακυρωθεί η εγγραφή του Μουσολίνι από το μητρώο των επιτίμων δημοτών, διότι «έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Συντάγματός μας».
   Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο κι εγκρίθηκε με 13 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ δηλώθηκαν και 10 αποχές.
   Με την απόφαση αυτή, ο «Ντούτσε» θα διαγραφεί από το σχετικό μητρώο του Μπέργκαμο, όμως ο ίδιος ο δήμαρχος Τζόρτζιο Γκόρι, εκλεγμένος με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, επέλεξε να απέχει της ψηφοφορίας.
   «Το να αφαιρέσουμε, ακόμη και να "μην αναγνωρίζουμε", σήμερα τον τίτλο του επίτιμου δημότη στον Μουσολίνι 74 χρόνια μετά τον θάνατό του, κατ' εμέ δεν προσθέτει τίποτε. Και πάνω απ' όλα δεν είναι η σύμπραξη σε ένα αίτημα, όπως πολλοί υπονοούσαν όλα αυτά τα χρόνια, αφότου ξεκίνησε η συζήτηση για την αφαίρεση της επίτιμης αυτής ιδιότητας από τον Μουσολίνι, αυτό που καθορίζει σε ποιον και πόσο βαθμό είναι αντιφασίστας ο καθένας από εμάς», τόνισε ο δήμαρχος.
Πηγή: La Repubblica
πηγη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.