θ

Translate

30 Νοεμβρίου 2018

Η παλαιότερη ανθρώπινη κατοχή του υψηλού υψομέτρου Θιβετιανικού οροπεδίου 40 χιλιάδες έως 30 χιλιάδες χρόνια πριν

Το Θιβέτ σήμερα δεν είναι εύκολο μέρος για να ζήσει κανείς. Η στρατιωτική κατοχή, ο λεγόμενος «τρίτος πόλος» είναι κρύος, ξηρός και ο αέρας είναι σχεδόν αφόρητα λεπτός. Ωστόσο, για πρώτη φορά, έχουμε αποδείξεις ότι οι άνθρωποι ζούσαν εκεί 30.000-40.000 χρόνια πριν, όταν οι συνθήκες πρέπει να ήταν πολύ χειρότερες.
Μέχρι τη δημοσίευση σήμερα ενός εγγράφου στo Science, δεν είχαν αναφερθεί ενδείξεις ανθρώπινης κατοίκησης στο Θιβετιανό Οροπέδιο πριν από την έναρξη της εποχής του Holocene, πριν από περισσότερα από 11.000 χρόνια. Ορισμένες παλαιότερες τοποθεσίες είχαν βρεθεί γύρω από τις άκρες του Οροπεδίου, αλλά τίποτα δεν ήταν γνωστό πάνω από 4.000 μέτρα (13.000 πόδια). Ωστόσο, το γεγονός ότι τα γονίδια που κληρονόμησαν από τους Denisovans δίνουν στους Θιβετιανούς μέρος της προσαρμογής τους σε υψόμετρο υπονοούσαν τους ανθρώπους που κατοικούσαν στην περιοχή πολύ νωρίτερα.
Αυτή η υπόθεση έχει επιβεβαιωθεί, με την ανακάλυψη αποδεικτικών στοιχείων για την ανθρώπινη παρουσία στο Nwya Devu, 4.600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα στοιχεία για την αρχαία ανθρώπινη κατοχή στο Nwya Devu, βορειοδυτικά της Λάσα, βρέθηκαν για πρώτη φορά το 2013 με τη μορφή μαύρων σχιστολιθικών αντικειμένων. Ωστόσο, η πραγματική ηλικία τους είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστεί. Τώρα μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Xing Gao της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών έχουν σκάψει σε ιζήματα στο χώρο για να το αλλάξουν. Η ζωή στο Θιβέτ δεν προσφέρει πολλά οξυγόνο ή επιλογές για φαγητό, οπότε ίσως ήταν η άποψη που έφερε τους ανθρώπους εκεί πριν από 40.000 χρόνια. John Olsen Περισσότερα από 3.000 αντικείμενα μαύρης σχιστόλιθου βρέθηκαν στην εκσκαφή, συμπεριλαμβανομένων των λεπίδων, των ξύστρων και των πυρήνων από όλα τα ορυχεία από ένα κοντινό λόφο, καθιστώντας Gao και συν-συγγραφείς να υποψιάζονται ότι το site ήταν ένα εργοστάσιο που εργαζόταν σε εργαλεία. Τα εργαλεία μοιάζουν με αυτά που βρίσκονται σε λίγες τοποθεσίες στη Βόρεια Κίνα, αλλά είναι διαφορετικά στο σχεδιασμό από αυτά που βρίσκονται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Χρησιμοποιώντας οπτικά διεγερμένες τεχνικές φωταύγειας, μετρήθηκαν ημερομηνίες για 24 αντικείμενα από την περιοχή. Εκείνοι που βρίσκονται πλησιέστερα στην επιφάνεια, σε αυτό που ο Gao και οι συνεργάτες του αποκαλούν το Επίπεδο 1, βρέθηκαν να είναι ηλικίας 4.000-13.000 ετών, οι τιμές επιβεβαιώθηκαν χρησιμοποιώντας το Carbon 14 που χρονολογείται από κοχύλια μαλακίων γλυκού νερού από το κάτω μέρος του Στρώματος 1.
Το παρακάτω στρώμα παρήγαγε εκτιμήσεις ηλικίας 18.000-25.000 χρόνια πριν, συμπίπτοντας με την κορυφή της τελευταίας εποχής των παγετώνων, όταν η Γη ήταν τόσο κρύα όσο ήταν εδώ και πολύ καιρό. Κάτω από αυτό, ένα ακόμη στρώμα χρονολογήθηκε κάπου μεταξύ 30.000 και 45.000 ετών. Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης με τη χρήση ημερομηνιών ραβδωμάτων άνθρακα των κοχυλιών.
Φαίνεται ότι οι άνθρωποι ζούσαν στο Nwya Devu για μεγάλες χρονικές περιόδους, πιθανότατα συνεχώς, όταν ήταν ακόμη πιο κρύο και πιθανόν πιο άγονο από ό, τι σήμερα. Αυτό που τους προκάλεσε υπάρχει ένα μυστήριο, όπως είναι το αν οι πρώτες αφίξεις ήταν Denisovan ή Homo sapiens, αλλά η κατοχή είναι πολύ παλαιότερη από οποιαδήποτε στις Άνδεις, καθιστώντας αυτό εύκολα τα παλαιότερα αποθέματα υψηλού υψομέτρου της ανθρώπινης κατοχής.
 πηγη kavalarissa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.