θ

Translate

29 Ιουνίου 2018

Όλγα: Η βασίλισσα του Κιέβου που έθαψε ζωντανούς τους δολοφόνους του άντρα της και έκαψε την πόλη τους

Η Όλγα ήταν παντρεμένη με τον Βασιλιά του Κιέβου, Ιγκόρ.
Γύρω στο 945, ο Ιγκόρ ταξίδεψε στη φυλή των Δρεβλιάνων, οι οποίοι του χρωστούσαν φόρο υποτέλειας. Όμως, οι υποτελείς του αντί να του δώσουν τα χρωστούμενα, αποκεφάλισαν τον Ιγκόρ, κάλυψαν το κρανίο του με χρυσό και το μετέτρεψαν σε δοχείο κρασιού. Έπειτα, έστειλαν 20 εκπροσώπους και μνηστήρες για
να ανακοινώσουν τα νέα στην Όλγα και να ζητήσουν το χέρι της σε γάμο.
Η Όλγα προσποιήθηκε ότι τους καλωσόρισε και τους ζήτησε να διανυκτερεύσουν στο στρατόπεδό τους, ενώ ετοίμαζε γιορτή για να τους τιμήσει.
Την επόμενη μέρα, οι Δρεβλιάνοι παρουσιάστηκαν μπροστά στη βασίλισσα και η Όλγα διέταξε να τους ρίξουν μέσα στο λάκκο που έσκαβαν όλη τη νύχτα οι υπηρέτες και να τους θάψουν ζωντανούς. Η δίψα της βασίλισσας για εκδίκηση δεν ικανοποιήθηκε. Χωρίς να αποκαλύψει τα πραγματικά γεγονότα, προσκάλεσε κι άλλους Δρεβλιάνους μνηστήρες στο Κίεβο. Αυτή τη φορά τους περίμενε σε ένα μικρό κτίριο και αφού μπήκαν όλοι μέσα, έκλεισε τις πόρτες και του έβαλε φωτιά.
Ο Όλγα καίει ζωντανούς τους μνηστήρες
Η χήρα του Ιγκορ συνέχισε ακάθεκτη την πορεία της. Κάλεσε τους αριστοκράτες των Δρεβλιάνων να παρευρεθούν στην κηδεία των μνηστήρων, που τάχα πέθαναν σε ατύχημα. Χιλιάδες έφτασαν στο Κίεβο, χωρίς να υποψιαστούν τίποτα. Η Όλγα οργάνωσε μεγαλοπρεπή κηδεία και μετά την ταφή, μοίρασε αλκοόλ στους καλεσμένους μέχρι να μεθύσουν όλοι και να χάσουν τις αισθήσεις τους. Τότε ανέλαβε δράση ο στρατός και έσφαξε όλους τους Δρεβλιάνους καλεσμένους, που έφταναν τις 5 χιλιάδες.
Η τελευταία φάση του σχεδίου προέβλεπε ολοκληρωτική καταστροφή των Δρεβλιάνων. Η Όλγα πολιόρκησε την πρωτεύουσα, Ισκορόστεν, μέχρι που οι κάτοικοι ζήτησαν έλεος και υποσχέθηκαν ότι θα της δώσουν ό,τι ζητήσει. Η βασίλισσα ήταν πολύ λιτή στις απαιτήσεις τις, ήθελε τρία περιστέρια και τρία σπουργίτια από κάθε σπίτι. Οι Δεβλιάνοι της τα έδωσαν και γιόρτασαν την αποχώρηση του στρατού.
Η Όλγα καταστρέφει την πρωτεύουσα των Δρεβλιάνων
Όμως, η Όλγα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Σύμφωνα με το μύθο, εδεσε κάρβουνα στα πόδια των πτηνών και τα άφησε να επιστρέψουν στις φωλιές τους μέσα στην πόλη. Με το που ήρθαν σε επαφή με τα ξύλινα σπίτια και τις αχυρένιες σκεπές, τα κάρβουνα λειτούργησαν ως προσάναμα, πήραν φωτιά και η πυρκαγιά εξαπλώθηκε από σπίτι σε σπίτι. Ολόκληρη η πόλη καταστράφηκε και όσοι κάτοικοι δεν κάηκαν ζωντανοί, εξολοθρεύτηκαν από το στρατό.
Η Όλγα βασίλευσε στο Κίεβο έως την ενηλικίωση του γιου της, Σβιάτοσλαβ και ήταν η πρώτη ηγεμόνας που βαφτίστηκε Χριστιανή. Προσπάθησε να εξαπλώσει το χριστιανισμό σε όλο το βασίλειο, αλλά την εμπόδισε ο γιος της που παρέμενε παγανιστής. Φρόντισε να μεγαλώσει τον εγγονό της, Βλαντιμίρ, ως χριστιανό και όταν έγινε βασιλιάς, εγκαθίδρυσε επίσημα τη θρησκεία. Η Όλγα τιμήθηκε ως Αγία από την ορθόδοξη και καθολική εκκλησία, η οποία παρέβλεψε το αιματοβαμμένο παρελθόν της.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.