θ


Translate

5 Φεβρουαρίου 2018

Πρώτο θέμα στους Financial Times το συλλαλητήριο – Τι γράφουν τα υπόλοιπα διεθνή ΜΜΕ

Μεγάλα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τη συγκέντρωση κατά της χρήσης του όρου Μακεδονίας από τα Σκόπια 
 Το μεγάλο συλλαλητήριο   στην πλατεία Συντάγματος έγινε θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, με τα σκοπιανά να υιοθετούν πλήρως τις εκτιμήσεις της ελληνικής αστυνομίας, όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου.
Μάλιστα, οι Financial Times, στην έκδοσή τους της Δευτέρας, έχουν το συλλαλητήριο
  πρώτο θέμα, με τον τίτλο «Γείτονες σε μάχη για ένα όνομα», κάνοντας λόγο για το τελευταίο κεφάλαιο της αντιπαράθεσης Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για πιθανό συμβιβασμό της Ελλάδας στη διαμάχη με τη γειτονική ΠΓΔΜ σχετικά με το επίσημο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.
Εκατοντάδες λεωφορεία έχουν ναυλωθεί για να φέρουν διαδηλωτές από όλη τη χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατέφθασαν με πλοία από τα νησιά. Η αστυνομία έχει σταματήσει την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, ενώ οι πωλητές έχουν τοποθετήσει πάγκους που πωλούν ελληνικές και βυζαντινές σημαίες.
Η μεγάλη διαμάχη, εδώ και 25 χρόνια, ξέσπασε όταν η ΠΓΔΜ απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991. Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως η χρήση του ονόματος συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις για την Μακεδονία, την πατρίδα ενός από τους μεγαλύτερους αρχαίους Έλληνες, τον Μέγα Αλέξανδρο.
Αναδημοσίευση του άρθρου του Associated Press κάνουν το ABC News και η Washington Post με τον τίτλο «Συγκέντρωση διαδηλωτών στην Αθήνα για το όνομα Μακεδονία».
Να σημειωθεί πως και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, (ΜΙΑ) φιλοξενεί άρθρο για την συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, αναφέροντας πως πάνω από 1.500 λεωφορεία έχουν καταφτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο Έλληνας συνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης.

Τα γερμανικά ΜΜΕ
Από την πλευρά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως εκατοντάδες χιλιάδες -σχεδόν ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τους διαδηλωτές- «ζητούν να έχει η Ελλάδα τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του ονόματος Μακεδονία. ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον ελληνική', φώναζαν άνθρωποι που ήρθαν με λεωφορεία απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, όπως μετέδωσε η τηλεόραση. Στις διαδηλώσεις της Κυριακής είχαν καλέσει εθνικιστικές και θρησκευτικού προσανατολισμού οργανώσεις. Συμμετείχαν επίσης συντηρητικοί πολιτικοί και δεξιοί λαϊκιστές όπως και επίσκοποι από πολλές περιοχές της χώρας». 
Το περιοδικό Der Spiegel από την πλευρά του επιχειρεί να εξηγήσει στους αναγνώστες του τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τη βοήθεια του καθηγητή Ιστορίας του Πολιτισμού της ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας Στέφαν Τρεμπστ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. 

Τα σκοπιανά ΜΜΕ «μέτρησαν» τον κόσμο στο συλλαλητήριο με τα... μάτια της ΕΛ.ΑΣ.
Τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης "μέτρησαν" τους πολίτες που έδωσαν βροντερό "παρών" στο συλλαλητήριο για το ονοματολογικό, με τα "μάτια" της ελληνικής αστυνομίας: 140.000 κόσμου.
Τα μέσα ενημέρωσης της γείτονας χώρας υιοθέτησαν την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ: «Η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 140.000 άτομα παρακολούθησαν τη διαδήλωση ‘’Η Μακεδονία είναι ελληνική’’, στο κέντρο της Αθήνας, και έφθασαν εκεί από όλες τις γωνιές της Ελλάδας με 283 λεωφορεία» τονίζουν, επικαλούμενα και το «Μακεδονικό» Πρακτορείο Ειδήσεων
Όπως αναφέρουν, μόλις 800 μέτρα μακριά από την πλατεία Συντάγματος, αναρχικοί και αντιφασιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν μια αντισυγκέντρωση που οδήγησε σε συγκρούσεις και η αστυνομία αντέδρασε με χρήση δακρυγόνων.
Τα σκοπιανά ΜΜΕ δίνουν μεγάλη έκταση και στις δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο: «Στη διαμαρτυρία, ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, διάφοροι μητροπολίτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι διοργανωτές απευθύνθηκαν στους διαδηλωτές. Ο Θεοδωράκης επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση και είπε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και ζήτησε δημοψήφισμα».

«Αν μια ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται ακόμη να υπογράψει την έγκριση για ένα σύνθετο όνομα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει για το θέμα το ελληνικό έθνος. Καλώ τους Βουλευτές να ζητήσουν δημοψήφισμα’’ δήλωσε ο Θεοδωράκης» αναφέρουν τα σκοπιανά ΜΜΕ
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.