θ

Translate

12.2.18

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ (1ο)

ΖΕΥΣ Ο Πατέρας των θεών!
Όταν ο Κρόνος εκθρόνισε τον πατέρα του Ουρανό κι έγινε κυρίαρχος του κόσμου, ο Ουρανός προφήτεψε ότι ένας από τους γιούς του θα τον εκθρόνιζε κι αυτόν με την σειρά του. Έτσι ο Κρόνος κατάπινε τα παιδιά που γεννούσε η γυναίκα του Ρέα. Μετά το πέμπτο παιδί που καταβρόχθισε ο Κρόνος,

η Ρέα δεν άντεξε. Κρύφτηκε στο όρος Λύκαιο της Αρκαδίας και γέννησε κρυφά το έκτο της παιδί - τον Δία- και επιστρέφοντας, έδωσε στον Κρόνο μια σπαργανωμένη πέτρα να καταπιεί.
Το νεογέννητο παρέλαβε η γιαγιά του Γαία και το έκρυψε στο σπήλαιο της Δίκτης, στην Κρήτη, όπου ανέλαβε την φροντίδα του η γίδα-νύμφη Αμάλθεια. Παίζοντας ο μικρός Ζευς με τα κέρατα της Αμάλθειας, έσπασε άθελά του το ένα. Για να την παρηγορήσει έκανε να αναβλύσουν μέσα από το σπασμένο κέρας όλα τα αγαθά. Από τότε ο πλούτος και η ευημερία συμβολίζονται με το Κέρας της Αμαλθείας.
Ο Ζευς, προσποιούμενος τον οινοχόο, κατάφερε να προκαλέσει εμετό στον Κρόνο, ελευθερώνοντας τα αδέρφια του, που βγήκαν ανέπαφα από τα σπλάχνα του και γεμάτα ευγνωμοσύνη, τον όρισαν αρχηγό τους στον πόλεμο που κήρυξαν ενάντια στον τυραννικό πατέρα τους. Ο πόλεμος κράτησε 10 χρόνια με τελική νίκη του Διός και των αδερφών του. Μετά τη νίκη τους οι θεοί κατοίκησαν στον Όλυμπο, όπου ο Ζευς παντρεύτηκε την Ήρα και έκαναν μαζί, τον Ήφαιστο, την Ήβη, τον Άρη την Έριδα και την Άγγελο (Εκάτη). Όσο ο Ζευς ήταν αγαθός και δίκαιος με τους άλλους θεούς και τους ανθρώπους, τόσο στο σπίτι του ήταν άστατος και ασυνεπής, με τους ατελείωτους έρωτές του, προκαλώντας την ζήλια και τη οργή της Ήρας, και μια μόνιμη αναστάτωση στον Όλυμπο.

Συνεχιζεται
 santosight

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.