θ

Translate

30 Ιανουαρίου 2023

14 ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ «Ματωμένη Κυριακή»: Βρετανός στρατιωτικός συλλαμβάνεται 40 χρόνια μετά το Μακελειό στη Βόρεια Ιρλανδία [εικόνες]

Τέσσερις δεκαετίες μετά το μακελειό στη Βόρεια Ιρλανδία που έμεινε γνωστό ως Bloody Sunday και ενέπνευσε τραγουδιστές και κινηματογραφιστές σε όλον τον κόσμο, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα, 66χρονο άνδρα, πρώην στρατιώτη, που ευθύνεται -μαζί με άλλους- για τον θάνατο 14 πολιτών που συμμετείχαν σε μια πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη Londonderry το 1972.
Ο Βρετανός πρώην στρατιώτης προφανώς ανήκε στο 1ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών. Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972 οι άνδρες του Τάγματος άνοιξαν πυρ εναντίον των συμμετεχόντων σε διαδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σκότωσαν 14 άτομα, 6 εξ αυτών ανήλικοι.

Μόλις το 2010, μετά από 12 χρόνια ενδελεχούς έρευνας υπό τον πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Λόρδου Σεβίλ, η επίσημη έκθεση κατέληξε ότι κανέναν από τα θύματα δεν έφερε την παραμικρή ευθύνη για τα γεγονότα και ούτε αυτά δικαιολογούσαν μια τέτοια αντίδραση.


Αντίθετα, το συμπέρασμα της έρευνας έδειξε ότι την ευθύνη φέρει ο Στρατός που προέβη σε εκτεταμένη χρήση βίας, χωρίς να απειλείται και ότι πολλοί από τους στρατιώτες είπαν ψέματα στις καταθέσεις τους για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα.

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Καμερον αναγκάστηκε τότε να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους των αρχών και να δηλώσει ότι «οι θάνατοι ήταν απολύτως αδικαιολόγητοι».

Ο συλληφθείς, ο οποίος δεν κατονομάζεται και ανακρίνεται σε αστυνομικό τμήμα του Μπέλφαστ, αποτελεί την πρώτη σύλληψη που αφορά εκείνα τα δραματικά γεγονότα που αμαύρωσαν τη φήμη του βρετανικού στρατού, αλλά και έδωσαν νέα ώθηση στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην κυριαρχία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.


.
 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.