θ

Translate

13.11.19

“ΑΣ ΦΑΝΕ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ”

“ΑΣ ΦΑΝΕ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ”
Μια φράση,
που δεν ειπώθηκε ποτέ
Ένας μύθος του γαλλικού έθνους-κράτους

Πολλοί και διάφοροι μύθοι έχουν σχηματιστεί γύρω από τη γαλλική επανάσταση, που γκρέμισε το φεουδαρχικό
σύστημα κι άνοιξε το δρόμο στο σύγχρονο καπιταλισμό.
Ένας από αυτούς είναι εκείνο, που φέρεται, ότι εκστόμισε η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα μέσα στην ηθική αναισθησία ή/και την βλακεία της, όταν λίγο πριν την επανάσταση έμαθε, ότι ο λαός δεν είχε ψωμί να φάει· το περίφημο: «Αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι».Η Αντουανέτα ήταν αυστριακή, που σε μικρή ηλικία είχε παντρευτεί το γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’. Αν και χαριτωμένη και γοητευτική, υπήρξε λαομίσητη. Ζούσε στις Βερσαλλίες και ξόδευε πολλά χρήματα για ρούχα, κομμώσεις και πολυτελή κοσμήματα, ενώ μεγάλο μέρος του γαλλικού πληθυσμού πέθαινε από την πείνα. Αυτό δεν βοηθούσε καθόλου τις σχέσεις της με τον γαλλικό λαό, ο οποίος ήταν δυσαρεστημένος από εκείνη, ενώ ταυτόχρονα οργίαζαν οι φήμες γύρω από την ίδια και την ιδιωτική της ζωή, όπως και τις σεξουαλικές της προτιμήσεις.
Καρατομήθηκε κατά τη γαλλική επανάσταση.

Τη θρυλική φράση με το παντεσπάνι, που της αποδίδεται, ουδέποτε την είπε η ίδια. Πρόκειται για μια φράση, που κυκλοφορούσε σε διάφορα έντυπα ήδη από το 1760 αντικατοπτρίζοντας την παρακμή της αριστοκρατίας.
Εξ άλλου, πριν την Αντουανέτα είχε αποδοθεί πρώτα στην ισπανίδα πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα, που παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο XIV σε μια πομπώδη τελετή το 1660, και επαναλήφθηκε για έναν αριθμό ξένων πριγκιπισσών αργότερα, απεικονίζοντας κυρίως την περιφρόνηση, με την οποία αντιμετώπιζε ο γαλλικός λαός τους ξένους.


Η Μαρία Αντουανέτα λίγο πριν την εκτέλεσή της.
 
Όπως και τα περισσότερα κλισέ, τούτο επέζησε, μολονότι ήταν εντελώς απίθανο να έχει γίνει μια τέτοια γκάφα, πόσο μαλλον να έχει επαναληφθεί.
Δεν έχει στηθεί μόνο το κράτος της Ρωμιοσύνης σε μύθους. Όλα τα έθνη κράτη έχουν τους δικούς τους μικρούς ή μεγάλους μύθους.
freeinquiry.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.