θ

Translate

6 Φεβρουαρίου 2023

Η μεγάλη ατραξιόν των freak shows, η Γυναίκα με τα Τέσσερα Πόδια (Φωτο)

Το θλιβερό φρικιό που πρωταγωνιστούσε στη ζοφερότερη ανθρώπινη σκηνή, Μιρτλ Κορμπίν
Τους κόλλησαν την ταμπέλα «τέρατα» και τους έβγαλαν στη showbiz για να δικαιώσουν το αξιοπερίεργο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και όλες τις γενετικές ανωμαλίες και τους κληρονομικούς εκφυλισμούς που χωρά ο νους.
Ο λόγος για τα αλλοτινά φρικιά αυτού του κόσμου, που περιδιάβαιναν την υφήλιο σε περιπλανώμενους θιάσους για να
ξεδιψάσουν την ακόρεστη δίψα του πάντα φιλοπερίεργου κοινού για θεάματα έξω από τα συνηθισμένα.
Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των θλιβερών αυτών θεαμάτων αντιμετωπίζονταν με φόβο, αποστροφή και αποτροπιασμό, καθώς το ιατρικό αξιοπερίεργο του πράγματος τους έκανε να μοιάζουν στα μάτια των ευκολόπιστων με απόκοσμα όντα.
Οι εποχές που τα μπουλούκια των freak shows περιέφεραν με καμάρι τη ζοφερή τους πραμάτεια δεν είναι δυστυχώς μακριά, καθώς μέχρι και 50 χρόνια πριν τέτοιοι θίασοι δεν σπάνιζαν.
Πολλοί οι επιτήδειοι που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το δέος και την περιέργεια του κοσμάκη με πλαστά φρικιά, αν και η πραγματικότητα συνήθιζε να βάζει τα γυαλιά στα κατασκευασμένα «τέρατα».
Από δω αρχίζει η ιστορία της ζωής της Γυναίκας με τα Τέσσερα Πόδια, κατά κόσμον Τζοζεφίν Μιρτλ Κορμπίν, που γεννήθηκε σε κωμόπολη του Τενεσί το 1868 για να γίνει η βασίλισσα των τσίρκο τεράτων της Αμερικής. Η σοβαρής μορφής γενετική διαταραχή την άφησε με δύο ανεξάρτητες λεκάνες δίπλα-δίπλα, με τα εξτρά πόδια να αποτελούν τμήμα της δίδυμης αδελφής που δεν γεννήθηκε τελικά ποτέ. Κάθε μικρό εσωτερικό πόδι ήταν μάλιστα σετ με το εξωτερικό αντίστοιχό του, με τη γυναίκα να μπορεί μεν να κινήσει τις αποφύσεις αυτές, όχι όμως και να στηρίξει το βάρος της πάνω τους. Ήταν όμως και κάτι ακόμα που φιλοξενούσε η ιδιαίτερη ανατομία της: η κοπέλα διέθετε δύο λειτουργικότατα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.
Η Κορμπίν έγινε θρύλος στα αμερικανικά τσίρκο τεράτων, έβγαλε μια μικρή περιουσία και έζησε μια καλή και άνετη ζωή, καθώς βρήκε την αγάπη, παντρεύτηκε και απέκτησε πέντε υγιέστατα παιδιά…
Πρώτα χρόνια
miirtlslscornnbi1
Η Τζοζεφίν Μιρτλ Κορμπίν γεννιέται στις 12 Μαΐου 1868 στην κομητεία Λίνκολν του Τενεσί πάσχουσα από μια σπανιότατη γενετική διαταραχή: το μικροσκοπικό σώμα της αγέννητης δίδυμής της είχε αναπτυχθεί μόνο από τη μέση και κάτω, αν και παρέμενε με δυσμορφίες, καθώς είχε μόλις τρία δάχτυλα σε κάθε πόδι. Η Μιρτλ μπορούσε να κουνήσει τα υποανάπτυκτα άκρα της αδερφής της, αν και όχι να στηριχθεί πάνω τους, την ίδια στιγμή που την εμπόδιζαν να περπατήσει κανονικά, καθώς το ένα της πόδι παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες. Στην πραγματικότητα, η Γυναίκα με τα Τέσσερα Πόδια είχε μόλις ένα πλήρως λειτουργικό πόδι.
Το κορίτσι ήταν βέβαια υγιέστατο και αναπτυσσόταν κανονικά, καθώς τίποτα το παθολογικό δεν είχε ο οργανισμός της. Παρά ταύτα, έμελλε να γίνει αστέρι από τα γεννοφάσκια της, καθώς περιλήφθηκε σε πλήθος ιατρικών επιθεωρήσεων και μια σειρά από επιστημονικές μελέτες κυκλοφόρησαν για να περιγράψουν το αξιοπερίεργο του παρουσιαστικού της.
Η εργατική οικογένεια είχε άλλα εφτά παιδιά να θρέψει και πάσχιζε να τα βγάλει πέρα, κάποια στιγμή σκέφτηκαν λοιπόν να εκμεταλλευτούν τη γενετική ανωμαλία της μικρής και το φιλοπερίεργο του κόσμου, χρεώνοντας ένα μικρό εισιτήριο στη γειτονιά για χορταστικές ματιές στο μωρό με τα τέσσερα πόδια. Όταν όλοι οι γείτονες είχαν πληρώσει τον οβολό τους για να θαυμάσουν το περίεργο μωρό, η φαμίλια μετακόμισε σε κωμόπολη της Αλαμπάμα αναζητώντας νέα έκπληκτα μάτια και καινούρια κύματα εισιτηρίων…
Η γέννηση της Γυναίκας με τα Τέσσερα Πόδια
miirtlslscornnbi2
Οι δουλειές από την εμπορική εκμετάλλευση της Μιρτλ πήγαιναν τόσο καλά που όταν το κορίτσι έκλεισε τα 13 του χρόνια, ήταν ώρα να γίνει επαγγελματίας πλήρους απασχόλησης στο freak show του Τενεσί. Το πρώτο μάλιστα προωθητικό υλικό για τη νέα ατραξιόν των τερατογενέσεων τη χαρακτήριζε «πρόσχαρη σαν καλοκαιρινή ηλιαχτίδα και τόσο ευτυχισμένη όσο η μέρα η ίδια».
miirtlslscornnbi100
Η Μιρτλ έμελλε να γίνει αστέρι του τσίρκου των τεράτων ήδη από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή του τοπικού περιοδεύοντος θιάσου, αν και ήταν δίπλα στον διαβόητο Φινέα Μπάρνουμ και τα «Ζωντανά Αξιοπερίεργά» του που θα γινόταν μεγάλη πρωταγωνίστρια των freak shows. Ο κόσμος έβρισκε ακαταμάχητα τα τέσσερα πόδια του «τέρατος» και η Μιρτλ συνέβαλε στη μαγεία του παρουσιαστικού της ντύνοντας τα δύο περισσευούμενα μέλη με τα ίδια παπούτσια και κάλτσες που φορούσε στα κανονικά της πόδια, δίνοντας μια σουρεαλιστική αύρα στην κορμοστασιά της. Αυτό ήταν, το κοινό παραληρούσε για τη Γυναίκα με τα Τέσσερα Πόδια, η οποία επισκίαζε τώρα όλες τις άλλες απόκοσμες ατραξιόν.
miirtlslscornnbi3
Ήδη από πολύ νωρίς μάλιστα εμφανίστηκαν φτηνές απομιμήσεις της σε ανταγωνιστικά σόου, μιας και όλοι στην Αμερική ήθελαν να δουν το φρικιό με τα εξτρά πόδια: μέσα σε λίγα χρόνια, κάθε θίασος με τέρατα είχε τη δική του γυναίκα με τα τέσσερα πόδια, αν και ήταν όλες πλαστές. Η πραγματική Γυναίκα με τα Τέσσερα Πόδια κέρδιζε τώρα 450 δολάρια την εβδομάδα, ένα ιδιαιτέρως σεβαστό ποσό τόσο για τα μεροκάματα των φρικιών όσο και τις απολαβές του κοσμάκη…
Γάμος, νέες αποκαλύψεις και δόξα
miirtlslscornnbi5
Η μικρότερη αδερφή της Μιρτλ παντρεύτηκε έναν τύπο το 1885 και την επόμενη χρονιά ο αδερφός του, γιατρός Τζέιμς Κλίντον Μπίκνελ, ζήτησε επισήμως το χέρι της Μιρτλ από τους γονείς της. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε και τον Ιούνιο του 1886 παντρεύτηκαν. Οι κακές γλώσσες έλεγαν για την ένωση του γιατρού με τη 18χρονη αρτίστα ότι έγινε για τα λεφτά που κέρδιζε εκείνη, αν και αυτά ήταν πικρόχολα λόγια των καλοθελητών. Κι αυτό γιατί ο γιατρός τη θεοπαρακαλούσε να παρατήσει τη showbiz ήδη από την πρώτη στιγμή της ένωσής τους.
Αν και ο γάμος της θα αποκάλυπτε άλλο ένα ιδιαίτερο σημείο της ομολογουμένως παράξενης ανατομίας της: η αγέννητη δίδυμη αδερφή της είχε προλάβει να αναπτυχθεί σε ένα ακόμα σημείο, το αιδοίο. Κι έτσι η διπλή λεκάνη της Μιρτλ φιλοξενούσε δύο λειτουργικότατα γυναικεία όργανα.
miirtlslscornnbi4
Στις αρχές της δεκαετίας του 1890, ο Τζέιμς και η Μιρτλ εγκαταστάθηκαν σε επαρχία του Τέξας, όπου αγόρασαν τη δική τους φάρμα για να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης. Το αγροτικό ζεύγος έζησε ευτυχισμένο στη νέα γη και απέκτησε οχτώ παιδιά, μόλις πέντε κατάφεραν ωστόσο να επιβιώσουν από τα πρώτα παιδικά χρόνια. Το 1910, όπως υποδεικνύουν τα δημοτολόγια της πολίχνης του Τέξας, η Μιρτλ ήταν μητέρα πέντε υγιέστατων παιδιών.
Η περίεργη ανατομία της με τα δύο αιδοία έμελλε να της φέρει νέα φήμη, καθώς όπως υποδεικνύεται από την καταγραφή των τοκετών της, τρία παιδιά ήρθαν στον κόσμο από τη μία μήτρα και δύο από την άλλη. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι πράγματι αληθές, καθώς οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τη Μιρτλ ήταν πάμπολλες και ο δαιμόνιος Μπάρνουμ είχε βάλει σε πολλές το χεράκι του, αν και ιατρικώς μιλώντας, κάτι τέτοιο δεν ήταν αδύνατο. Στην ιατρική εγκυκλοπαίδεια «Ανωμαλίες και Αξιοπερίεργα της Ιατρικής», οι δυο συντάκτες της και γιατροί εξέτασαν τη Μιρτλ και παρατήρησαν έκπληκτοι ότι και τα δύο αιδοία είχαν εμμηνόρροια, κάτι που σημαίνει ότι ήταν πλήρως λειτουργικά. Αν και οι σεξουαλικές λεπτομέρειες της οικογένειας Μπίκνελ έμειναν εντός των τειχών της αγροικίας.
miirtlslscornnbi6
Η οικονομική κατάσταση της πολυμελούς φαμίλιας έφθινε ωστόσο κάποια στιγμή και η Μιρτλ αναγκάστηκε να βγει και πάλι στα freak shows το 1909, όντας πια στα 41 της. Τώρα εμφανιζόταν σε σόου της Νέας Υόρκης και η φήμη που την ακολουθούσε εξαργυρώθηκε σε πρωτόγνωρες απολαβές, αν και το ζευγάρι ήθελε την επιστροφή της Μιρτλ στα τέρατα τσίρκων να είναι προσωρινή. Το υψηλότατο μεροκάματό της δεν ήταν βέβαια παίξε-γέλασε και η Γυναίκα με τα Τέσσερα Πόδια περιόδευε και πάλι στις ΗΠΑ, τουλάχιστον ως το 1915, όταν τα λεφτά που είχε βγάλει έφταναν και περίσσευαν για να ζήσουν καλά…
Το 1928 η Μιρτλ εμφάνισε στο δεξί της πόδι ένα δερματικό νόσημα, για το οποίο απευθύνθηκε αργότερα στον γιατρό της. Διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο, μια πάθηση που σήμερα θα θεραπευόταν εύκολα με αντιβιοτικά, όχι όμως και στην εποχή που έζησε η Κορμπίν. Στις 6 Μάιου 1928, λιγότερο από μία βδομάδα από τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι του γιατρού της, η Μιρτλ Κορμπίν θα έφευγε από τον κόσμο ως η αλλοτινή βασίλισσα των freak shows, αλλά και καλή οικογενειάρχισσα και «φανταστική σύζυγος», όπως έγραψε στον επικήδειό της ο χήρος γιατρός. Σε μια εβδομάδα θα έκλεινε τα 60 χρόνια ζωής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.