θ

Translate

31 Οκτωβρίου 2017

Διαψεύστηκαν όλες οι ελληνικές προσδοκίες: Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από το τουρκικό αεροπλανοφόρο – Ακύρωσε μέρος των F-35 η Τουρκία – Ζήτησε F-35B STOVL

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Ενώ στην Ελλάδα η περιβόητη και άκρως αναγκαία, σύμφωνα με ειδικούς, αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών μας F-16 σε επίπεδο VIPER  έχει περιέλθει σε «περιδίνηση»  λόγω των αντικρουόμενων πολιτικών απόψεων, οι Τούρκοι απέστειλαν αίτημα για την αγορά αεροσκαφών F-35B κάθετης  απογείωσης / προσγείωσης (STOVL) για το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu που ετοιμάζουν πυρετωδώς.  

Ολες οι ελληνικές προσδοκίες, ότι η Άγκυρα δεν θα προχωρούσε το πρόγραμμα ή θα έπεφτε σε εμπόδια κτλ, δεν ισχύουν. Ο Ερντογάν τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του.
Η Τουρκία εξέφρασε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδιαφέρον της να αγοράσει την έκδοση F-35B κάθετης  απογείωσης / προσγείωσης (STOVL) του αεροσκάφους Lightning II Joint Strike Fighter, σύμφωνα με το έγκυρο διεθνές πρακτορείο αμυντικών ειδήσεων  Jane’s.
Το πρακτορείο επικαλείται πηγές που εμπλέκονται με την τουρκική αμυντική βιομηχανία και πηγές από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία ,τονίζοντας ότι το αίτημα είναι σε αρχικό στάδιο και αναμένονται «εξελίξεις».
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας και της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του να προμηθευτεί σχετικά μικρό αριθμό αεροσκαφών F-35 STOVL, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Mathias Winter, επικεφαλής του γραφείου σχεδιασμού του F-35 του Τμήματος Άμυνας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε στην Άγκυρα στα μέσα Οκτωβρίου.
Δεν είναι σαφές πόσα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35B STOVL προτίθεται να αγοράσει η Τουρκία αλλά αυτά θα πρέπει να πλησιάζουν τα 15-16 και θα αφορούν αποκλειστικά χρήση από το νέο τουρκικό αεροπλανοφόρο, που θα αποτελέσει – όταν περατωθεί – την ναυαρχίδα του τουρκικού ναυτικού.
Ως γνωστόν η Άγκυρα έχει παραγγείλει 100 αεροσκάφη F-35A και η νέα παραγγελία που  ήδη σχεδιάζει σε συνεργασία με την Lockheed Martin θα αφορά ενδεχομένως αεροσκάφη…εκτός αυτής.
Σε διαφορετική περίπτωση πιθανόν να  ακυρωθεί η παραγγελία ενός  αριθμού αεροσκαφών F-35A και να τροποποιηθεί με ίδιο αριθμό αεροσκαφών F-35B STOVL. Πράγμα το οποίο «παίζει δυνατά»
Όλα αυτά την στιγμή που οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς από τα τουρκικά ναυπηγεία σε συνεργασία με τα Ισπανικά ναυπηγεία, σύμφωνα με φωτογραφίες του ξένου τύπου .  
Σύμφωνα με  ξένα δημοσιεύματα  : Το τουρκικό κινητό θαλάσσιο «αεροδρόμιο» θα μεταφέρει αεροσκάφη F-35 και UCAV (μη επανδρωμένα εξοπλισμένα με πυραύλους αεροχήματα) οπουδήποτε θελήσουν οι Τούρκοι, κάτι που θα  αποτελέσει μέγα θέμα για την ελληνική στρατιωτική ηγεσία  .
Πρόκειται στην ουσία για μια κινητή αεροπορική βάση που θα σουλατσάρει μέσα στο Αιγαίο, ενώ θα έχει και την δυνατότητα μεταφοράς αποβατικών δυνάμεων πεζοναυτών (800 ατόμων )  μαζί με τα μηχανοκίνητα συστήματα τους.
Το αεροπλανοφόρο θα έχει  μήκος 231 μέτρα και θα μεταφέρει επί των πλείστων 5ης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη F-35 (έκδοση STOVL), UCAV Bayraktar TB2 , ANKA με δύο κινητήρες αλλά και ελικόπτερα παντός τύπου.
Θα έχει συγκεκριμένα, 8 πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα ενώ το κατάστρωμα θα διευκολύνει την εκτόξευση και την εκτόξευση αεροσκαφών με κλίση 12 μοιρών.
Θα μεταφέρει επίσης στα αμπάρια του 13 άρματα μάχης ειδικά διαμορφωμένα και 27 αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα που  θα χρησιμοποιούνται για αποβάσεις καθώς και 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APCs) .
Επίσης θα  περιλαμβάνει 4 θαλάσσια οχήματα (LCM), 2 αποβατικά  οχημάτων και Προσωπικού (LCVP) και 1 διοικητικό σκάφος RHIB .
Ενώ λοιπόν στην πατρίδα μας αυξάνονται συνεχώς τα προβλήματα και η απαραίτητη συνεννόηση για την προμήθεια  οπλικών συστημάτων στις ένοπλες δυνάμεις λείπει λόγω διαφωνιών και λόγω μνημονίου, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου συνεχίζεται ο ξέφρενος ρυθμός της εξοπλιστικής κούρσας με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στον τουρκικό προϋπολογισμό.
Η οποιαδήποτε διατάραξη όμως της σημερινής αμυντικής ισορροπίας στο Αιγαίο και την Κύπρο, σημαίνει αυτόματα και «εξελίξεις» από τουρκικής πλευράς,  με πλήθος τουρκικών επιδιώξεων που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ελληνο-τουρκική ρήξη.














.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.