θ

Translate

26 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί η αναβολή στο ξυπνητήρι κάνει κακό στην υγεία μας

Το επανειλημμένο πάτημα του κουμπιού της «αναβολής» στο ξυπνητήρι ή στο κινητό προκαλεί «καρδιαγγειακή επίθεση» στο σώμα και κακοποιεί το νευρικό σύστημα, όπως προειδοποιεί ένας διακεκριμένος νευροεπιστήμονας.
Ο καθηγητής Matthew Walker, ο οποίος διδάσκει στο Κέντρο για την Επιστήμη του Ανθρώπινου Ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει ορισμένες συμβουλές για τους ανθρώπους που
αγωνίζονται να κοιμηθούν, καθώς αποκάλυψε ότι το 39% των ανθρώπων κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ.
Ο ύπνος για λιγότερο από έξι ή επτά ώρες τη νύχτα έχει συνδεθεί με μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως την κατάθλιψη, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και το άγχος. Για να μην αναφέρουμε τις πολυάριθμες μελέτες που συνδέουν τη στέρηση του ύπνου με την αύξηση βάρους.
Πέρα από το να σταματήσουμε να πατάμε την αναβολή, ο Walker συμβουλεύει επίσης να μην παίρνουμε έναν υπνάκο μέσα στη μέρα και να μην πίνουμε καφέ, ακόμη και ντεκαφεϊνέ, αν υποφέρουμε από αϋπνίες.
Δεδομένου ότι η καφεΐνη αδρανοποιεί τη χημική ουσία στον εγκέφαλο που μας βοηθά να κοιμηθούμε -την αδενοσίνη- ο καθηγητής συμβουλεύει να μην λαμβάνουμε καφεΐνη μετά το δείπνο, εξηγώντας ότι περισσότερο από το ήμισυ της περιεκτικότητας σε καφεΐνη παραμένει στον εγκέφαλό σας για ώρες μετά την κατανάλωση του καφέ.
Προσέθεσε ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είναι πολύ καλύτερος, καθώς συνήθως περιέχει έως και το ένα τρίτο της δόσης καφεΐνης σε σχέση με τον κανονικό καφέ – πράγμα που σημαίνει ότι τρία φλιτζάνια καφέ χωρίς καφεΐνη είναι εξίσου επιβαρυντικά για τον ύπνο, όπως και ένας κανονικός.

Όσο για τη σιέστα; Αντικατοπτρίζει έναν «διφασικό» ύπνο που μιμείται το πρότυπο μιας φυλής κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της Κένυα, όπως εξηγεί ο Walker, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι συνδυάζουν επτά ώρες ύπνου τη νύχτα με ένα ύπνο 30-60 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Walker εξηγεί ότι ενώ η σιέστα μπορεί για λίγο να ενισχύσει την εγρήγορση, δεν μπορεί όμως να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα σύνθετες γνωστικές λειτουργίες – όπως η λήψη αποφάσεων και η συναισθηματική σταθερότητα.
Ωστόσο, η αναβολή στο ξυπνητήρι μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός, όσον αφορά στη στέρηση ύπνου, όπως εξηγεί ο Walker: «Το απότομο ξύπνημα από τον ήχο που κάνει το ξυπνητήρι είναι αρκετά κακό – η χρήση της αναβολής σημαίνει ότι προκαλούμε επανειλημμένα αυτή την καρδιαγγειακή επίθεση ξανά και ξανά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.