θ

Translate

12.9.17

Ολοταχώς προς εθνικό διχασμό η Αλβανία; Ποιοι δηλώνουν ανοιχτά «Τούρκοι» και όχι Αλβανοί

Σε κατάσταση συναγερμού το καθεστώς Ράμα
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των θρησκευτικών μερίδων της Αλβανίας φαίνεται να έχει προκαλέσει η κάλυψη του αγάλματος του εθνικού ήρωα της Αλβανίας Γεωργίου Καστριώτη. Μερίδα Αλβανών «κοσμικών» αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τους ακραίους μουσουλμάνους συμπατριώτες τους ότι
βάζουν πρώτα τη μουσουλμανική τους ταυτότητα και ύστερα την αλβανική.
Από ότι φαίνεται όμως, όντως κάποιοι  κύκλοι στην Αλβανία ταυτίζουν τη μουσουλμανική ταυτότητα με την τουρκική, προσπαθώντας προφανώς να αναβιώσουν την ταυτότητα του λεγόμενου «Τουρκαλβανού». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Mehdi Gurra, διευθυντή του  Ιδρύματος ALSAR, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να ισχυρίζεται ότι οι Αλβανοί Μουσουλμάνοι είναι Τούρκοι.
«Οι Μουσουλμάνοι των Βαλκανίων είναι Τούρκοι, έχουν ως σημαία τους την τουρκική σημαία. Τώρα στην Αλβανία οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να βάζουν την θρησκεία πάνω από το έθνος, εγώ και οι άλλοι, προσπαθούμε στην Τουρκία ώστε οι Μουσουλμάνοι των Βαλκάνιων και οι Τούρκοι να ενωθούν», δηλώνει.
Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα Τέμα, ο Gurra είναι γνωστός ως στενός φίλος του Ερντογάν και συχνά στα ΜΜΕ θέτουν ερωτήματα για την φύση των δραστηριοτήτων του στη χώρα. Το ίδρυμα στο οποίο προεδρεύει έχει παράσχει εκπαίδευση σε αρκετά παιδιά από Λιμπράζντ και το Ελμπασάν, τα οποία θα εργαστούν σε ιδρύματα και τουρκικές εταιρείες στην Αλβανία. Με άλλα λόγια, το ίδρυμα αποτελεί το "μακρύ χέρι" του Ερντογάν στην Αλβανία και έχει ως στόχο την καλλιέργεια τουρκικής συνείδησης στους μαθητές.
Από την άλλη πλευρά, άμυνα στους τουρκολάγνους ισλαμιστές βάζουν οι Αλβανοί εθνικιστές. Ο δικηγόρος Σπαρτάκ Νγκέλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων, απηύθυνε έκκληση για την σύλληψη του Μουφτή Τιράνων Ylli Gurra. Ο Νγκέλα χαρακτήρισε τον Μουφτή ως τυπικό Οθωμανό βάρβαρο, αφού αποκαλεί τους Αλβανούς Τούρκους. Προσθέτει μάλιστα, ότι οι Αλβανοί είναι από τους αρχαιότερους λαούς της Ευρώπης, απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου, του Πύρρου της Ηπείρου, του Σκεντέρμπεη, του Ισμαήλ Κεμάλη, του Φαν Νόλι και της μητέρα Τερέζας!  Αναφερόμενος στον Καστριώτη αναφέρει ότι εκείνος έσωσε την Ευρώπη από το Ισλάμ και ότι η Ευρώπη χρωστάει πολλά στους Αλβανούς. 
Παρατηρούμε δηλαδή το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι αλβανικοί πληθυσμοί που μόνο ένταση μπορεί να προκαλέσει. Να σημειωθεί ότι η επίσημη κυβέρνηση Ράμα έχει εδώ και πολλά χρόνια ταχθεί υπέρ της τουρκοκοποίησης του πληθυσμού λόγω των εξαιρετικών σχέσεων με τον Ερντογάν.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.