θ

Translate

16.9.17

Πειραματικό υπέρ-εμβόλιο αντί σειράς εμβολίων για τα παιδιά

Η χορήγηση όλων των εμβολίων για τις παιδικές ασθένειες με μία μόνο ένεση ήταν ένα τρελό όνειρο των γιατρών, που μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει πραγματικότητα. Ερευνητές του αμερικανικού ΜΙΤ ανακοίνωσαν στο περιοδικό «Science» ότι τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια στέφθηκαν με επιτυχία και απομένει να ληφθεί η απόφαση για να προχωρήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι
με τα αποτελέσματα. Η τελειοποίηση της τεχνικής μας θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ασθενείς από όλη τη Γη, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο», τόνισε ο καθηγητής, Ρόμπερτ Λάνγκερ. «Για τα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών αυτό μπορεί να κάνει την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να μην εμβολιάζονται καθόλου και στο να κάνουν όλα τα εμβόλια με μια τσιμπιά», συμπλήρωσε ο συνάδελφός του, δρ Κένβιν ΜακΧιου.
Το «θαυματουργό» εμβόλιο για όλες τις παιδικές ασθένειες δεν θα περιορίσει μόνο τις γκρίνιες των παιδιών που φοβούνται τα τρυπήματα της βελόνας, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα αναχαιτίσει κάπως το «κίνημα κατά των εμβολιασμών», που ανθεί τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, τη Γερμανία, αλλά και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων ιλαράς.

Κίνημα άρνησης

Φέτος στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 700 περιπτώσεις ιλαράς (τριπλάσιες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο), ενώ στην αρχή του καλοκαιριού ο πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, απείλησε με πρόστιμο 7.500 ευρώ τους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έως 17 ετών, όπως προβλέπει ο νόμος. Το «κίνημα άρνησης» τριπλασίασε τα κρούσματα ιλαράς και στη Γερμανία, όπου έχει σημάνει υγειονομικός συναγερμός, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλη την Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους 25 νεαρά άτομα από την αρχή του 2017.
Το σούπερ πολυ-εμβόλιο που αναπτύσσουν οι γιατροί του ΜΙΤ βασίζεται στην εξής τεχνική: Μέσα στην ίδια σύριγγα θα μπαίνουν μικροκάψουλες από βιοδιασπώμενο πολυμερές υλικό, καθεμιά από τις οποίες περιέχει εμβόλιο για διαφορετική ασθένεια. Αλλο για διφθερίτιδα, τέτανο και κοκίτη, άλλο για γρίπη και ηπατίτιδα C, και χωριστά για πνευμονιόκοκκο, ιλαρά, παρωτίτιδα (μαγουλάδες), ρουμπέλα (ερυθρά) κ.ά. Οι κάψουλες θα εισάγονται ταυτόχρονα στον οργανισμό του παιδιού, αλλά καθεμία θα απελευθερώνει το περιεχόμενό της σε διαφορετική χρονική στιγμή, π.χ. στα ποντίκια αυτό έγινε ύστερα από 9, 20 και 41 μέρες. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπάρχουν και μικροκάψουλες που θα εκλύονται στον οργανισμό εκατοντάδες μέρες μετά την ένεση.
Κάθε κάψουλα μοιάζει με φλιτζανάκι του καφέ σφραγισμένο με καπάκι και έχει μέγεθος μόλις 400 μικρομέτρων (εκατομμυριοστά του μέτρου). Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, με την ίδια τεχνολογία ίσως μπορούν στο μέλλον να χορηγούνται και πολλαπλά φάρμακα για άλλες παθήσεις, από αλλεργίες και διαβήτη μέχρι καρκίνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
japadatos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.