θ

Translate

16 Ιουλίου 2022

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:...Έτσι προδόθηκε η Κύπρος – Όλη η αλήθεια με ονόματα και… διευθύνσεις!

Πρωί Δευτέρας, 15 Ιουλίου, ώρα 8 το πρωί. Οι «φρουροί» της Κύπρου, οι εγγυητές της ανεξαρτησίας της, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΔΥ.Κ βγαίνουν από τα στρατόπεδά τους όχι για κάποια παρέλαση, αλλά για να καταλύσουν τη νόμιμη κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

03-Γιώργος ΝτενίσηςΟ αρχηγός της Εθνοφρουράς Γιώργος Ντενίσης έλειπε από την Κύπρο στη διάρκεια του πραξικοπήματος. Ήταν αντίθετος σε αυτό και με αυτό το τέχνασμα η χούντα τον κράτησε μακρυά από τα γεγονότα
Ο Ταξίαρχος Μιχάλης Γεωργίτσης, Διοικητής της 3ης Ανώτερης Διοίκησης  έχει το γενικό πρόσταγμα. Τον ακολουθεί ο διοικητής των καταδρομών Κωνσταντίνος Καμπόκης. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Ταξίαρχος Γιώργος Ντενίσης, θείος της Μιμής Ντενίση δεν βρίσκεται στη Κύπρο!
Με ένα τέχνασμα ο αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπονάνος τον έχει καλέσει στην Αθήνα για επείγουσα υπηρεσιακή σύσκεψη. Βρίσκεται στο Πεντάγωνο και μόλις μαθαίνει τα του πραξικοπήματος υποβάλλει την παραίτησή του οργισμένος. Ο Ντενίσης, συμμαθητής στη Σχολή Ευελπίδων του Παπαδόπουλου, αλλά και του Μπονάνου βλέπει λίγο πιο μακριά από τους στρατιωτικούς της Αθήνας και τα στελέχη της ΕΟΚΑ Β’ στη Κύπρο. Ξέρει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αποσταθεροποίησης θα φέρει τους Τούρκους στο νησί.
Στις 8.30 οι πραξικοπηματίες φτάνουν στη Λευκωσία, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Μακάριος ουσιαστικά είναι άοπλος. Τον προστατεύει η Προεδρική Φρουρά και κάποιοι άνδρες του σώματος του Βάσου Λυσσαρίδη που δρουν εναντίον των επίσης παραστρατιωτικών της ΕΟΚΑ Β’.
Οι μάχες αρχίζουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Μέσα βρίσκεται ο Μακάριος. Ένας όλμος χτυπά ένα τεθωρακισμένο. Σκοτώνονται και οι οκτώ Ελλαδίτες του πληρώματός του. Ενδεχομένως αυτοί να είναι οι πρώτοι νεκροί  του εμφυλίου πολέμου.

Ο Νίκος Σαμψών, βουλευτής και εκδότης, μέλος της ΕΟΚΑ ήταν ο μόνος που δέχτηκε να αναλάβει Πρόεδρος της Κύπρου
Το σχέδιο προβλέπει τη δολοφονία του Μακάριου. Όμως αυτός καταφεύγει να ξεφύγει και να φθάσει στη Πάφο. Το Προεδρικό Μέγαρο θα πέσει τελικά στις 5  το απόγευμα και σύμφωνα με το τηλεγράφημα προς το ΓΕΣ η ελληνική πλευρά έχει 21 νεκρούς!
Οι άλλοι στόχοι καταλαμβάνονται χωρίς μάχη. Είναι το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών και το Αρχηγείο της Αστυνομίας.
Μάχη έγινε στο στρατόπεδο του «Εφεδρικού Σώματος» όπου βρισκόντουσαν δυνάμεις πιστές στον Μακάριο και στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής. Αργότερα καταλήφθηκε και το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας.
Σκληρές μάχες έγιναν στη Λεμεσό, στα αστυνομικά τμήματα και μέσα στη πόλη, στη παραλιακή λεωφόρο. Ο Μακάριος από την Πάφο στέλνει 1.800 οπαδούς του για να προστατεύσει τη πόλη. Στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη οι νεκροί φθάνουν τους 50. Τελικά Εθνοφρουρά και σώματα της ΕΟΚΑ Β’ κατάφεραν να ελέγξουν τη κατάσταση μέχρι το ξημέρωμα της επόμενης μέρας.
07Ο Μακάριος καταλαβαίνει ότι χάνει τον έλεγχο και ζητά τη βοήθεια του ΟΗΕ. Ελικόπτερο της Φιλανδικής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ τον παραλαμβάνει και τον μεταφέρει στην   Αγγλική βάση στο Ακρωτήρι. Από εκεί αεροπορικώς  τον πηγαίνει στη Μάλτα και στη συνέχεια  στο Λονδίνο.  Νωρίτερα από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πάφου έχει απευθύνει διάγγελμα προς τον Κυπριακό Λαό με το οποίο καταγγέλλει τους πραξικοπηματίες και τους οργανωτές στην Αθήνα.
1974Οι μάχες συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες. Οι νεκροί φθάνουν τους 400 κι από τις δύο πλευρές και καταγράφονται ασύλληπτες σκηνές βαρβαρότητας. Μόνο στις 16 Ιουλίου προσγειώνονται στο ελληνικό δύο αεροπλάνα της «Ολυμπιακής» με νεκρούς και τραυματίες. Στο νοσοκομείο της Λευκωσίας άνδρες του «εφεδρικού» αφήνονται αβοήθητοι επειδή πολέμησαν για τον Μακάριο. Στο στρατόπεδο του «εφεδρικού» πάλι εκτελέστηκαν δύο Ελλαδίτες κομάντος που πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ενώ στη Λεμεσό εκτελέστηκε ο Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Ζερβός. Στην Αμμόχωστο δυνάμεις πιστές στον Μακάριο έλουσαν με οξύ τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, μέλος της ΕΟΚΑ και τον έκαψαν ζωντανό!
08Με την επικράτηση των πραξικοπηματιών και την ορκωμοσία του Νίκου Σαμψών ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφυλακίζονται τα μέλη της ΕΟΚΑ Β’ που είχαν συλληφθεί και φυλακίζονται οι αστυνομικοί! Περισσότεροι από 1.200…
Κανείς ποτέ δεν θα μάθει πόσοι ήταν οι νεκροί. Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας πολλοί από τους νεκρούς «χρεώθηκαν» στη Τουρκική εισβολή που ακολούθησε
https://pasatempo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.