θ


Translate

27 Απριλίου 2023

Ένα νησάκι στην αγκαλιά της Πίνδου

Η ζωή στο μικρό νησί της Παμβώτιδας κυλάει στους δικούς της ρυθμούς
Μέσα στην ομίχλη οι οφθαλμαπάτες ζωντανεύουν και δίνουν υπόσταση και πνοή σε πρόσωπα ξεχασμένα, αλλοτινών εποχών. Και τα πάντα που θωρούμε, φαντάζουν,
έστω και πρόσκαιρα, αληθινά.
Μα όλα είναι μια γλυκιά απάτη,
μια παραμυθία μυστική. Και έστω και έτσι, μέσα στις ζαλάδες του μυαλού και τη μέθη της σκέψης, φέρνουμε στη μνήμη μας όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για εμάς, αλλά και εκείνους που με την ισχυρή προσωπικότητά τους άφησαν το στίγμα τους στο πάτριο χώμα.
Αλλοπρόσαλλες στιγμές, παραστρατήματα του νου και της λογικής, που μόνο εκεί ενεργοποιούνται και εμφανίζονται παραστατικά.
Γιατί εκεί η ιστορία εξακολουθεί να επιβιώνει, και σαν πραγματικότητα επαληθεύεται από σπιθαμή προς σπιθαμή μπροστά στα μάτια σου.
Και οι άνθρωποι του νησιού της Παμβώτιδας, γενναιόδωροι και καταδεκτικοί, πιστεύουν στον Θεό και τον ευχαριστούν για τις προσφορές του.
Γι’ αυτό και τον τιμούν στις εφτά στον αριθμό μονές τους, που κοσμούν τη νησιωτική λιμναία γη.
Σπίτια, καταστήματα και κάθε είδους οικοδόμημα, όλα είναι χτισμένα με ηπειρώτικη μαστοριά και μεράκι, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα και ξεχωριστά.
Αρκεί μια ματιά στις τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής των Φιλανθρωπηνών, για να μεταβείς με μιας σε έναν άλλο κόσμο, καθάριο και πάναγνο…
Εκεί, είναι το πλατύσκαλο για τη Βασιλεία του Θεού. Όλα είναι αμίαντα και αγιασμένα και οι άγγελοι σε καθοδηγούν μέσα από το φως που τρυπώνει στη σχισμή της κόγχης του ιερού.
Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με τον τουρισμό ή δουλεύουν απέναντι στην πόλη. Κάποιοι από αυτούς διαθέτουν και μία βάρκα, για να κάνουν περατζάδες στα αρυτίδωτα νερά της λίμνης ή και να ψαρεύουν.
Η καλύτερη ώρα για βόλτα στην Παμβώτιδα, είναι λίγο πριν πέσει ο ήλιος, που τα Γιάννενα απέναντι φωτίζονται, και ο ουρανός μοιάζει να παίρνει φωτιά.
Μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια, οι μυρωδιές από τις παραδοσιακές πίτες και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού θα σου «σπάσουν τη μύτη», και τότε θα πάρεις μια μικρή γεύση για το πώς ήταν η Ελλάδα στις αρχές του περασμένου αιώνα, όπου η ζωή ήταν ανόθευτη.
Φεύγοντας από εκεί, θα νιώσεις ανάλαφρος, ελεύθερος, αποδεσμευμένος από τα δεινά που βίωσες και τις αμαρτίες που έπραξες.
Το νησί θα εντυπωθεί στο μυαλό σου σαν ανάμνηση ευχάριστη, σαν ανολοκλήρωτη εμπειρία, που θα σε μαγέψει και θα σε αναγκάσει να επιστρέψεις εκεί ξανά, για να αντικρίσεις μια μοναδική έκσταση των αισθήσεων σε ανθρώπινες διαστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.