Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε
την Παρασκευή στην ηλεκτρονική έκδοση της Yeni Cag, ο Αχμέτ Τακάν παρουσιάζει της νέες παραμυθολογίες του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ, ότι η Ελλάδα «προβαίνει σε εξορύξεις στο νησί Γυαλί (απέναντι από την Κω), το οποίο έχει καταλάβει εδώ και 13 έτη».
Η τουρκική κεμαλική αντιπολίτευση, τόσο η ακροδεξιά όσο και η κεντροαριστερή, έχει υιοθετήσει πλήρως τους ισχυρισμούς του Γιαλίμ ότι η Ελλάδα κατέλαβε 18 «τουρκικά» νησιά μετά το 2004 και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν φτάνει που οι Έλληνες «κατέλαβαν» τα νησιά, ο Ερντογάν δεν βγάζει «άχνα».
Δηλαδή, η τουρκική αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει ένα φανταστικό εθνικό θέμα για να επιτίθεται στον Ερντογάν, όμως η συνεχής επανάληψη αυτής της φαντασιοπληξίας αρχίζει και πείθει τον απλοϊκό τουρκικό λαό ότι όντως η Ελλάδα κατέλαβε από το 2004 και μετά τουρκικά εδάφη.
Το άρθρο του Τακάν ξεκινά με το σχόλιο, με διάθεση ειρωνείας προς την ισλαμιστική κυβέρνηση, ότι τελικά ήλθε από το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) η απάντηση που αναμενόταν εδώ και έτη:
«Επαναλήφθηκε η επιλογή επίλυσης όλων των προβλημάτων της χώρας μας στο Αιγαίο με την Ελλάδα, στη βάση των καλών σχέσεων γειτονίας, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Κατέστη, ωστόσο, σαφές ότι δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση τετελεσμένα γεγονότα».
Στη συνέχεια, με το επίσης ειρωνικό σχόλιο: «Αν το πιστεύεις..» σχολιάζονται τα εξής:
«Η Ελλάδα τα τελευταία 14 έτη κατέλαβε 18 νησιά και 1 βραχονησίδα κάτω από τη μύτη μας.
»Σε όλα εγκατέστησε στρατιωτικά φυλάκια. Χτίστηκαν εκκλησίες, το Ρωμέικο Πατριαρχείο Φαναρίου διόρισε ιερείς. Προκάλεσε με θράσος την Τουρκία.
»Και σαν να μην έφθανε αυτό, προχώρησε σε ισχυρές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλα τα νησιά, για τα οποία ισχύει το καθεστώς αποστρατικοποίησης.
»Και το δικό μας ΣΕΑ στις 29 Μαρτίου 2017 ανακοίνωσε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τα τετελεσμένα.
»Τι αναμένεται ακόμη να γίνει και να τελειώσει δηλαδή;
»Χάρη στην πολιτική διοίκηση που δεν επιτρέπει (!) ποτέ τα τετελεσμένα, η Ελλάδα δεν έμεινε μονάχα στην στρατιωτικοποίηση των νησιών που έχει καταλάβει..
»Η Ελλάδα πραγματοποιεί και εξορύξεις στα νησιά μας.. Το αντιλαμβάνεστε; Κλέβοντας τα ορυκτά μας κερδίζει χρήματα. Και όλα αυτά κάτω από τη μύτη μας.
»Στο νησί Γυαλί των Μούγλων άνοιξε 2 ορυχεία και τα λειτουργεί πυρετωδώς..».
Πρόκειται για απαράδεκτους και ψευδέστατους ισχυρισμούς, τους οποίους όμως -επαναλαμβάνουμε- έχει υιοθετήσει πλήρως η τουρκική αντιπολίτευση.
Οι Τούρκοι κεμαλικοί και εθνικιστές προπαγανδιστές καλλιεργούν συστηματικά τα παραπάνω ψεύδη με αποτέλεσμα όταν συμβεί το θερμό επεισόδιο, διότι κάποτε θα συμβεί, η τουρκική κοινή γνώμη θα είναι πεπεισμένη ότι επιτίθενται για να απελευθερώσουν «κατεχόμενα» από την Ελλάδα «τουρκικά» νησιά.
Στη συνέχεια του ίδιου άρθρου, παρατίθενται τα σχόλια του Ουμίτ Γιαλίμ για το νησί Γυαλί ότι είναι ένα εκ των 18 νησιών που βρίσκονται υπό (ελληνική) κατοχή, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ντάτσα, δεν έχει μεταβιβασθεί ούτε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ούτε με τη Συνθήκη των Παρισίων, όπως ισχυρίζεται ο Γιαλίμ.
«Δεν είναι διπλανό νησάκι ούτε ανήκει στην Κω, από την οποία απέχει 5 ναυτικά μίλια και τη Νίσυρο, από την οποία απέχει 2,5 μίλια.
»Το νησί αυτό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από τα Μούγλα, βρίσκεται από το 2004 υπό την κατάληψη της Ελλάδας.
»Στο νησί αυτό βρίσκονται τα ορυκτά περλίτης και ελαφρόπετρα.
»Εδώ και 13 έτη η Ελλάδα κλέβει τα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα και στη γεωργία.
»Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια του Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης του ΑΚΡ.
»Τη στιγμή, λοιπόν, που η Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Ερντογάν και των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, κλέβει μπροστά τα μάτια μας τον εθνικό μας πλούτο, τα ορυκτά μας, η ανακοίνωση του ΣΕΑ ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τα τετελεσμένα γεγονότα στη θάλασσα του Αιγαίου δεν έχει κανένα νόημα».
Το Γυαλί είναι ηφαιστειογενές νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα.
Βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Νίσυρο (σε απόσταση περίπου 7 χιλιόμετρα).
Έχει έκταση 4,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η μεγαλύτερη απόσταση στο νησί είναι 5 χλμ στον άξονα Βορρά/ΒορειοΑνατολικά-Νότου/Νοτιοδυτικά.
Το μεγαλύτερο πλάτος του νησιού είναι περίπου 2 χλμ, ενώ το μικρότερο είναι λιγότερο από 500 μ.
Ο πληθυσμός του είναι 21 κάτοικοι (απογραφή 2011) και διοικητικά ανήκει στον δήμο Νισύρου.
Όλο το νησί έχει κηρυχθεί Τοπίο Φυσικού Κάλλους και υπάρχουν δάση με κουμαριές και πεύκα.
Στο Γυαλί γίνεται εξόρυξη ελαφρόπετρας και περλίτη και κατά την αρχαιότητα γινόταν η εξόρυξη οψιδιανού για την κατασκευή εργαλείων.
Στο Γυαλί έχει ανασκαφεί αρχαίο νεκροταφείο, έχουν βρεθεί ερείπια οικισμού της Τελικής Νεολιθικής περιόδου (4η χιλιετία π.Χ.) και δυο χωνευτήρια με σκωρίες τήξης χαλκού τα οποία χρονολογούνται από το 6.000 έως το 5.300 π.Χ., που αποδεικνύουν την πρώιμη άσκηση μεταλλουργίας.
Η κατοίκηση στη νησίδα πρέπει να είχε εποχικό χαρακτήρα και σχετίζεται μάλλον με γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες παρά με τις ανάγκες κατεργασίας του οψιανού ο οποίος αφθονεί στο βόρειο τμήμα του νησιού. Όλα αυτά οφείλονται στην ύπαρξη του ομώνυμου ανενεργού ηφαιστείου.
Στην επανάσταση του 1821 εδώ έβρισκε καταφύγιο ο Ανδρέας Μιαούλης.
Το ηφαίστειο του Γυαλιού, είναι ανενεργό και βρίσκεται σε απόσταση 7 περίπου χλμ από το ηφαίστειο της Νισύρου, έχει δύο ηφαιστειακούς δόμους, τον βορειοανατολικό και τον νοτιοδυτικό, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ένα στενό ισθμό.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου