θ

Translate

15 Μαΐου 2022

Η μοναδική ιερότητα της Δήλου

H μυθολογία συνέδεσε τη Δήλο με τη γέννηση των θεών Απόλλωνα και Άρτεμη. Για το λόγο αυτό η Δήλος αποτελούσε ιερό τόπο κατά την αρχαιότητα. Όπως αναφέρει ο σχετικός μύθος, η Δήλος ήταν αρχικά ένα μικρό πλεούμενο νησί που έπλεε άσκοπα στο πέλαγος. Όταν η Λητώ, κόρη του Τιτάνα Κόιου, έμεινε έγκυος από το Δία, προκάλεσε την οργή της Ήρας, η οποία την καταδίωκε και δεν μπορούσε να βρει καταφύγιο πουθενά. Τότε ο Δίας παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να της προσφέρει καταφύγιο και ο Ποσειδώνας ακινητοποίησε το πλεούμενο νησί με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η Δήλος. Στη Δήλο βρήκε καταφύγιο η Λητώ και γέννησε τους δίδυμους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη.
Το Απολλώνιο Ιερό ,  εδραιωμένο ήδη από τους Ομηρικούς χρόνους, έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή του στη διάρκεια των αρχαϊκών (7ος-6ος αι. π.Χ.) και κλασικών (5ος-4ος αι. π.Χ.) χρόνων. Έλληνες απ’ όλο τον τότε ελληνικό κόσμο συγκεντρώνονταν στο νησί για να λατρέψουν τον θεό του φωτός Απόλλωνα και την δίδυμη αδελφή του Άρτεμη, θεά της Σελήνης. Το ναϊκό συγκρότημα του Απόλλωνα αποτελείται από τρείς ναούς. Ο πρώτος ναός του Απόλλωνος των ιστορικών χρόνων, επιβλητικός παρά το μικρό ακόμη μέγεθός του, χτίστηκε μεταξύ των ετών 530-510 π.Χ. Λίγο μετά το 478 π.Χ. άρχισε, προς νότον του πρώτου ναού, η ανέγερση του δεύτερου ναού του Απόλλωνος.  Ο ναός ολοκληρώθηκε μετά το 303 π.Χ. Στο διάστημα 425-417 π.Χ. η Αθήνα, στην αυλαία του μεγαλείου της και βαθύτατα επηρεασμένη από την γενική κρίση που επέφερε στην πόλη ο λοιμός (429 και 427/6 π.Χ.), ίδρυσε στην Δήλο τον τρίτο ναό του Απόλλωνος, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τον καταστροφέα-λυτρωτή θεό. Ο νέος ναός, που υψώθηκε ανάμεσα στον παλιό (πρώτο) ναό και στον  δεύτερο ναό, κατασκευάσθηκε από λευκό πεντελικό μάρμαρο και πιθανότατα από τεχνίτες που είχαν εργαστεί στα μεγάλα οικοδομικά σύνολα της Αθήνας. Μάλιστα, η δεξιοτεχνία της εκτέλεσης, η αντίληψη των μορφών καθώς και η πρωτότυπη και συνάμα άρτια συναρμογή των αρχιτεκτονικών στοιχείων παραπέμπουν στον γνωστό αρχιτέκτονα Καλλικράτη, συνάδελφο του Ικτίνου στον Παρθενώνα και αρχιτεχνίτη του ναού της Αθηνάς Νίκης.
– Η εικόνα 1 δείχνει τη Δήλο με τα τέσσερα άκρα της • το Νότιο, το Βόρειο, το Δυτικό και το Ανατολικό. Επισημαίνεται στο χάρτη ένα ακόμη σημαντικό σημείο της Δήλου, στο βόρειο τμήμα της, με πράσινο πάσαλο (βλ. «άκρο» με λευκό χρώμα).
image
– Ο δυτικός ναός του ναϊκού συγκροτήματος  του Απόλλωνα, που χτίστηκε το έτος 510 π.Χ., είναι προσανατολισμένος ακριβώς στο νότιο άκρο της Δήλου. Ο Ναός του Απόλλωνα  δείχνει το νότιο άκρο του νησιού (εικόνα 2).
image
– Ο ανατολικός ναός του ναϊκού συγκροτήματος  του Απόλλωνα, είναι προσανατολισμένος ακριβώς στο βόρειο άκρο της Δήλου. Ο Ναός του Απόλλωνα δείχνει το βόρειο άκρο του νησιού (εικόνα 3).
image
– Ο μεσαίος ναός του ναϊκού συγκροτήματος  του Απόλλωνα, είναι προσανατολισμένος ακριβώς σε άκρο της Δήλου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ο Ναός του Απόλλωνα δείχνει το άκρο αυτό στο βόρειο τμήμα της Δήλου (εικόνα 4).
image
Γιατί οι τρείς Ναοί του Απόλλωνα δείχνουν τα τρία αυτά άκρα της Δήλου ?
Η Δήλος έχει το εξής μοναδικό γεωλογικό χαρακτηριστικό: Το νότιο άκρο της, παραμένει πάντοτε άκρο, ανεξάρτητα από τη φορά και τις μοίρες  περιστροφής του νησιού! ! ! Μόνο το νότιο άκρο της Δήλου παραμένει πάντοτε άκρο – όχι το βόρειο, ούτε το ανατολικό, ούτε το δυτικό. Ταυτόχρονα , ανάλογα με τις μοίρες και τη φορά περιστροφής του νησιού , έτερο άκρο γίνεται, είτε το βόρειο, είτε το δεύτερο άκρο στα βόρεια του νησιού ! ! !
Όλως ενδεικτικά,
Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά +30°. Ταυτόχρονα το δεύτερο άκρο στα βόρεια της Δήλου,  γίνεται άκρο.
image
Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά +95°. Ταυτόχρονα το βόρειο άκρο της Δήλου,  γίνεται άκρο.
image
Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά +122°. Ταυτόχρονα το δεύτερο άκρο στα βόρεια της Δήλου,  γίνεται άκρο.
image
Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά 159°. Ταυτόχρονα το βόρειο άκρο της Δήλου,  γίνεται άκρο.
image
Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά -47°. Ταυτόχρονα το δεύτερο άκρο στα βόρεια της Δήλου,  γίνεται άκρο.
image
Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά -72°. Ταυτόχρονα το δεύτερο άκρο στα βόρεια της Δήλου,  γίνεται άκρο.
image
Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά -111°. Ταυτόχρονα το βόρειο άκρο της Δήλου,  γίνεται άκρο.
image
Το νότιο άκρο της Δήλου εξακολουθεί να είναι άκρο, ακόμη και αν το νησί περιστραφεί κατά -144°. Ταυτόχρονα το δεύτερο άκρο στα βόρεια της Δήλου,  γίνεται άκρο.
image
Αποδεικνύεται από μετρήσεις ακριβείας στους ψηφιακούς χάρτες της Google στη μέγιστη δυνατή μεγέθυνση, ότι  το γεωγραφικό περίγραμμα της Δήλου έχει το μοναδικό γεωλογικό χαρακτηριστικό, το νότιο άκρο της να παραμένει άκρο σε όλο το εύρος της πλήρους περιστροφής του νησιού κατά 360°. Ταυτόχρονα, ανάλογα με τις μοίρες και τη φορά περιστροφής του νησιού , είτε το βόρειο άκρο της είτε το δεύτερο άκρο στα βόρεια του νησιού, γίνονται άκρο. Το να αποτυπωθεί στο γεωγραφικό χάρτη ένα τέτοιο γεωλογικό δημιούργημα έχει στατιστικά απειροελάχιστες πιθανότητες να συμβεί και, οπωσδήποτε υποκρύπτει  σημαντικό επιστημονικό υπόβαθρο. Το μοναδικό αυτό γεωλογικό φαινόμενο, συνιστά μία ακόμη ιδιότητα του Κανόνα  Αρμονίας που διέπει το Γήινο ανάγλυφο. Την μοναδικότητα  αυτή της γεωλογίας της Δήλου  υποδεικνύει για μία ακόμη φορά ένας  Ναός του Απόλλωνα. Ο Ναός του Απόλλωνα στη γενέτειρά του, τη Δήλο.
Η ψηφιακή  προσομοίωση και ο σχεδιασμός του περιγράμματος της Δήλου κατά τον μοναδικό αυτό τρόπο, απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ και ειδικό για τον σκοπό αυτό λογισμικό όπως το Computer Aided Design (CAD). Η ψηφιακή προσομοίωση του σχηματισμού της Δήλου θα αναδείξει τον μαθηματικό γήινο αλγόριθμο ο οποίος καθόρισε τον σχηματισμό της. Από την  ψηφιακή μοντελοποίηση της Δήλου μπορεί να εξαχθούν  πολύτιμα συμπεράσματα για τον θαυμαστό Κανόνα Αρμονίας της Γης και ειδικότερα, τον μαθηματικό γήινο αλγόριθμο που καθορίζει τις γεωλογικές μεταβολές.
Δεδομένου ότι τις τελευταίες χιλιετίες η στάθμη των ωκεανών έμεινε σταθερή και άρα το περίγραμμα της Δήλου είναι τα τελευταία 6000 χρόνια αμετάβλητο, τη Συμπαντική Δύναμη που σχημάτισε τη Δήλο  κατά τον μοναδικό αυτό τρόπο, «Κάποιος» το 510 π.Χ γνώριζε. Γνώριζε η Δύναμη που επέδρασε στο ασυνείδητο των  Καλλικράτη και Ικτίνου, με τρόπο που το αρχιτεκτονικό σχέδιο που  εμπνεύστηκαν, να  προσανατολίσει  τους τρεις  Ναούς του Απόλλωνα έτσι που να δείχνουν τα τρία – μοναδικά για τη γεωλογία του νησιού – άκρα της.
Ήταν μία ακόμη παρακαταθήκη των Ναών του Απόλλωνα για τον πολιτισμό μας. Κρυμμένη καλά για χιλιετίες.
alampasis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.