θ

Translate

15 Οκτωβρίου 2018

Δολοφονία Κασόγκι: «Ήταν σαν ταινία του pulp fiction» λέει η Άγκυρα για τον διαμελισμό του με πριόνι

«Hταν σαν την ταινία Pulp Fiction!» με αυτά τα λόγια Τούρκος αξιωματούχος περιέγραφε στους New York Times το τι συνβη μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη όπου φέρεται ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι να δολοφονήθηκε και να διαμελίστηκε με πριόνι!

Η αλλήθεια είναι ότι αν δεν ήταν αρθριγράφος της Washington Post κανείς δεν θα ασχολούνταν καθώς κανείς στις ΗΠΑ δεν θα ήθελε να διαταρράξει τις σχέσεις με το Ριάντ.
Το Ριάντ χαίρει παρόμοιας ασυλίας με την Άγκυρα από τους Αμερικανούς. Είναι οι 2 χώρες που το μέγιστο που μπορούν να τους κάνουν οι ΗΠΑ ως αντίδραση είναι να τους «κρατάνε μούτρα».
Πάντως το βέβαιο είναι ότι στη 1.14 μ.μ εκείνη τη μέρα ο Κασόγκι, ο οποίος διέμενε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ μπήκε στο προξενείο για να παραλάβει πιστοποιητικά που θα του επέτρεπαν να νυμφευθεί την Τουρκάλα μνηστή του, που τον περίμενε έξω. 
Εκτοτε, αγνοείται η τύχη του. Το προξενείο ισχυρίστηκε ότι έφυγε από την πίσω πόρτα, αλλά δεν παρέσχε καμία απόδειξη και φυσικά δεν υπάρχει οπτικό υλικό που να το επιβεβαιώνει αυτό.
Αντίθετα, η τουρκική εφημερίδα Sabah και το τηλεοπτικό δίκτυο NTV έφεραν στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Τετάρτη μια ολόκληρη αλυσίδα ενδείξεων που στηρίζουν το σενάριο κατά το οποίο ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο.
Βίντεο από κάμερες ασφαλείας και άλλα ντοκουμέντα μαρτυρούν ότι 15 Σαουδάραβες πράκτορες έφτασαν χαράματα Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη με δύο ιδιωτικά τζετ, κατέλυσαν για λίγες ώρες σε ξενοδοχεία δίπλα στο προξενείο, μπήκαν σε αυτό κάποιες ώρες αργότερα για να βγουν με δύο μαύρα οχήματα με φιμέ τζάμια δύο ώρες μετά την είσοδο του Κασόγκι και να φύγουν από την Τουρκία το ίδιο βράδυ.
Η Sabah έβγαλε στη φόρα τα ονόματα των 15 που αποτελούσαν, κατά την εφημερίδα, τους εκτελεστές του Κασόγκι. Τα ονόματά τους επιβεβαιώθηκαν από τη Washington Post και το CNN.
Ένας εκ των 15 ήταν ανώτατος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, που υπηρετεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Την παρουσία του εξηγεί η δήλωση αξιωματούχου των τουρκικών αρχών ασφαλείας στους New York Times, σύμφωνα με την οποία οι εκτελεστές είχαν φέρει μαζί τους ειδικό χειρουργικό πριόνι, με το οποίο διαμέλισαν το πτώμα του Κασόγκι για να καταστήσουν πιο εύκολη τη μεταφορά ή την εξαφάνισή του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν από τους Σαουδάραβες την άδεια να ερευνήσουν τον κήπο και το αποχετευτικό σύστημα του προξενείου, όπως και της παρακείμενης προξενικής κατοικίας, προς αναζήτηση ενδείξεων για την τύχη του Κασόγκι όπως αναφέρει η Καθημερινή
Η ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye ανέφερε ότι παρόμοιες ενδείξεις είχαν ήδη βρεθεί στο νερό της αποχέτευσης, όπου εντοπίστηκαν ίχνη αίματος του Κασόγκι. Ενδείξεις ενδέχεται να προσκομίσει και η έρευνα του iPhone που είχε η μνηστή του Κασόγκι και το οποίο ήταν συνδεδεμένο με το smartwatch που φορούσε ο αρραβωνιαστικός της.
Γιατί όμως η βασιλική οικογένεια του Ριάντ να καταφύγει σε μια τόσο προκλητική ενέργεια με τόσο αστόχαστο τρόπο;
H βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης δημοσιογράφος από την Υεμένη Ταουακούλ Κάρμαν και ο Αιγύπτιος πολιτικός Αϊμάν Νουρ (αριστερά) συμμετείχαν σε διαμαρτυρία για τον Τζαμάλ Κασόγκι έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Είναι γνωστό ότι ο Κασόγκι ασκούσε έντονη κριτική στον βασιλικό οίκο και κυρίως στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει ήδη εξαπολύσει εκστρατεία σαρωτικών διώξεων εναντίον κάθε ενοχλητικής φωνής στο εσωτερικό του βασιλείου.
Η Washington Post αποκάλυψε την Πέμπτη, επικαλούμενη στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι ο Μπιν Σαλμάν είχε δώσει εντολές σε υφισταμένους του να φέρουν πίσω στο βασίλειο τον Κασόγκι, δελεάζοντάς τον με την προσφορά κυβερνητικού αξιώματος, ασυλία και προστασία.
Φαίνεται ότι ο Κασόγκι αρνήθηκε, καθώς δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στον Μπιν Σαλμάν, οπότε ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Β: όταν εμφανίστηκε στο προξενείο τον Σεπτέμβριο να ζητήσει τα πιστοποιητικά για τον γάμο, του ορίστηκε ραντεβού για τις 2 Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα, ο πρόξενος έδιωξε νωρίτερα από το κανονικό το προσωπικό, επικαλούμενος ανωτάτου επιπέδου διπλωματική συνάντηση. Εν τω μεταξύ, είχαν ήδη φτάσει οι 15 πράκτορες. Σύμφωνα με τη Washington Post και το BBC, είναι πιθανό να του χορήγησαν βαρβιτουρικά για να τον αναισθητοποιήσουν και να τον μεταφέρουν μαζί τους, παρά τη θέλησή του, στο Ριάντ, αλλά να έγινε κάποιο ατύχημα λόγω υπερβολικής δόσης, οπότε ακολούθησε ο διαμελισμός του. Αυτή, βέβαια, θα ήταν η πιο «ήπια» εκδοχή μιας ούτως ή άλλως προκλητικής πράξης διεθνούς πειρατείας και μεσαιωνικής βαρβαρότητας.
Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση έφερε στο φως η Washington Post, την Παρασκευή. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι τουρκικές αρχές διαβίβασαν στις ΗΠΑ βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα που μαρτυρούν με αδιάσειστο τρόπο τη σύλληψη, τον βασανισμό και την εκτέλεση του Κασόγκι μέσα στο προξενείο. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Κασόγκι ηχογράφησε τις τελευταίες, φρικτές στιγμές του με το Apple Watch που φορούσε και ότι πρόλαβε να μεταφέρει τα σχετικά αρχεία στο icloud. Οι Times της Νέας Υόρκης εκτιμούν ότι οι αποτρόπαιες εξελίξεις υποχρεώνουν τον Λευκό Οίκο να αλλάξει πολιτική έναντι των Σαούντ. 
Στον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει στηρίξει μεγάλες ελπίδες ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ και επικεφαλής των διπλωματικών πρωτοβουλιών για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, Τζάρεντ Κούσνερ.
Tώρα όμως οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να ασκήσουν έντονη πίεση στον Άραβα πρίγκιπα και να μην του «χαϊδεύουν» τα αυτιά
 πηγη pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.