θ

Translate

16 Μαΐου 2018

«Σφάζονται» Oυάσινγκτον-Αγκυρα: Στον «άξονα του κακού» η Τουρκία – To «Γεράκι του πολέμου» έριξε «πόρτα» στον Τσαβούσογλου

Στα άκρα πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Οπως όλα δείχνουν, η Γάζα φέρνει απώλειες στο καθεστώς Ερντογάν.
Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με πλροφορίες, ακυρώθηκε η σχεδιαζόμενη για την προσεχή εβδομάδα συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμη αμερικανική απάντηση στο αίτημα της Λευκωσίας για συνάντηση Χριστοδουλίδη – Πομπέο.
Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις συναντήσεις του κ. Πομπέο. «Δεν γνωρίζω τις συναντήσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή διευθετήσει στα σίγουρα με πολλές κυβερνήσεις. Όταν έχω αυτές τις συναντήσεις, να είστε σίγουροι θα σας ενημερώσω».
Η κ. Νάουερτ επίσης απέφυγε να σχολιάσει την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη. Στο ερώτημα πως αυτή η ενέργεια επηρεάζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, είπε πως δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει. «Θα πρέπει να σας παραπέμψω στην τουρκική κυβέρνηση. Είμαστε οπωσδήποτε σε γνώση, αλλά είναι δική τους απόφαση κι αυτοί είναι στην καλύτερη θέση να ρωτηθούν».

Απαντώντας σε πολλά ερωτήματα για την θέση των ΗΠΑ στο θέμα των θανάτων στη Γάζα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέρριψε ευθύνες στη Χαμάς για τα επεισόδια στο φράχτη, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Παρά τα πολλά ερωτήματα, απέφυγε να απαντήσει γιατί δεν υπάρχει πρόσκληση της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ούτε αν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ορισμό επιτροπής που θα ερευνήσει του θανάτους από Ισραηλινά πυρά.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχωρά ακάθεκτος σε κλιμάκωση της διπλωματικής και πολιτικής κρίσης με τις ΗΠΑ – Τι είχε δηλώσει πριν λίγα 24ωρα.
«Πρόκειται για ανθρωπιστική τραγωδία, μια γενοκτονία».
«Δεν παίζει ρόλο από που προέρχεται, είτε από το Ισραήλ, είτε από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
«Καλώ όλους τους ηγέτης της Χριστιανικής, Μουσουλμανικής και Εβραικής κοινότητας να καταδικάσουν τις πράξεις του Ισραήλ στην Γάζα»
«Θα δωρίσω βοήθεια στην Γάζα και την Παλαιστίνη και θα διευκολύνω ιδιωτικές χορηγήσεις».
Αυτά είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες σε ομιλία του.
Μετά είχε πάρει την σκυτάλη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Γιλντιρίμ: Οι ΗΠΑ είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδικάζοντας τις δολοφονίες από τις ισραηλινές δυνάμεις δεκάδων Παλαιστινίων σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας στις διαδηλώσεις για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
«Αυτή η πρόκληση το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει τα προβλήματα στην περιοχή και να προκαλέσει ένα βαθύτερο σημάδι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σχέση και θα κάνει την ειρήνη στην περιοχή πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του με την μεταφορά της πρεσβείας «προσπαθώντας να κρύψει τη πυρκαγιά εντός, ξεκινώντας πυρκαγιές εκτός».
Ολα αυτά λοιπόν, οδήγησαν τις ΗΠΑ στο να δώσουν ένα εμφατικό χαστούκι στην Αγκυρα.
Ενώ σήμερα, όπως αναφέραμε, η οικονομία της Τουρκίας κατρακυλάει σε ιστορικά χαμηλά. Η αστάθεια που παρουσιάζει λόγω και της πολιτικής απομόνωσης, απόρροια της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν κάνει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης τον έναν μετά τον άλλον να την υποβαθμίζουν και την τουρκική λίρα να έχει πάρει κατήφορο χωρίς σταματημό.
Η Moody’s βλέπει σοβαρά προβλήματα και μεγάλα ρίσκα στις τουρκικές τράπεζες, ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε την Τρίτη σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να ακολουθεί τις συστάσεις του.
Σε έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι οι προοπτικές για τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο είναι αρνητικές, λόγω των ρίσκων που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση και την ποιότητα ενεργητικού τους.
Το περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται οι τράπεζες θα παραμείνει δύσκολο, σημειώνει ο οίκος, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, μεταξύ των οποίων η επιβράδυνση της οικονομίας, η μη αποτελεσματική νομισματική πολιτική, η υποτίμηση της λίρας και η υψηλή ανεργία.
Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να συμπιέσουν τη ζήτηση για δάνεια και να περιορίσουν την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, αναφέρει ο οίκος. Η Moody’s προβλέπει ότι η αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4% φέτος και στο 3,5% το 2019.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά που λέει ο ίδιος και να ενεργεί ανάλογα.
Τα σχόλιά του οδήγησαν την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 4,3990 λίρες έναντι του δολαρίου, με τις απώλειες του νομίσματος από τις αρχές του έτους να ξεπερνούν το 13%.
Ερχεται η καταστροφή της Τουρκίας σε οικονομικό επίπεδο με λίγα λόγια.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.