θ

Translate

20 Ιανουαρίου 2018

«Θα τους καταστρέψουμε» λέει ο Ερντογάν «Κλάδος ελαίας» από την Τουρκία στη Συρία με βομβαρδισμούς και χερσαία επιχείρηση!

Σε πλήρη εξέλιξη η πολεμική επιχείρηση της Άγκυρας κατά των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν - «Οργή» των ΗΠΑ, καθώς οι Κούρδοι μαχητές του YPG είναι στενοί σύμμαχοι, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Τίλερσον
Το Γενικό Επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε και επισήμως την έναρξη της επιχείρησης "Κλάδος Ελαίας" εναντίον των Κούρδων ανταρτών
στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία.
Το Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας. Ελέγχεται από τους Κούρδους του YPG, στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία, ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν, για να στηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις.
"Οι ένοπλες δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια αεροπορική επιχείρηση, για να καταστρέψουν στοιχεία" των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), είπε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Λίγο νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε καταφύγια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούν τα μέλη τριών οργανώσεων -του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του κουρδικού συριακού κόμματος PYD και των YPG- υποστηρίζοντας ότι έβαλαν εναντίον τουρκικών θέσεων εντός της Τουρκίας.
"Για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στις 17.00 (16.00 ώρα Ελλάδας) της 20ής Ιανουαρίου εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG και IS (Ισλαμικό Κράτος)" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ένας εκπρόσωπος των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τα τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν την πόλη του Αφρίν και πολλά χωριά γύρω από αυτήν. Υποστήριξε ότι υπάρχουν τραυματίες, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, προς το παρόν δεν σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των YPG, παρά "μόνο αψιμαχίες" στην περιφέρεια της περιοχής του Αφρίν.
Ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν τουρκικά μαχητικά στοχοθετήθηκαν 108 στρατιωτικοί στόχοι των Κούρδων, αλλά δεν διευκρίνισε εάν όλοι οι στόχοι που επλήγησαν, βρίσκονταν στην επαρχία Αφρίν. Στην Τουρκία βομβαρδίζουμε μόνο τρομοκράτες, δήλωσε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις θα προχωρήσουν σε «απαραίτητες δραστηριότητες» στην επαρχία Αφρίν της Συρίας αύριο, ανάλογα με τις εξελίξεις στην περιοχή, δήλωσε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) απάντησαν ότι, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Τουρκία στην επαρχία Αφρίν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έπληξε κατοικημένες περιοχές.
«Θα συντρίψουμε αυτή την επιθετικότητα, όπως συντρίψαμε άλλες επιθέσεις αυτού του είδους εναντίον των χωριών και πόλεών μας» προειδοποίησε η YPG.
Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες προέτρεψαν άνδρες και γυναίκες στη βόρεια Συρία να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών τους, για να προστατεύσουν το Αφρίν.
«Οργή» ΗΠΑ
Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.
Οι Κούρδοι μαχητές του YPG είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Ήδη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καλέσει την Τουρκία να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και χαρακτήρισε αποσταθεροποιητική τη δράση της στο Αφρίν.
Για το θέμα υπήρξε, το Σάββατο, τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Αμερικανού ομολόγου του, Ρεξ Τίλερσον. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε στη συνέχεια και με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζόζεφ Ντάνφορντ, συζήτησαν τηλεφωνικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται ότι συζητήθηκε "η κατάσταση στη Συρία και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος", χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.
Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Γκερασίμοφ και Ντάνφορντ έγινε, αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας.

Στην ομιλία, με την οποία ανακοίνωσε την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στην Αφρίν, ο Ερντογάν «υποσχέθηκε» ότι θα καταστρέψει τους Κούρδους! Η χερσαία επιχείρηση ξεκίνησε «de facto», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα καταστρέψουμε σταδιακά τον διάδρομο του τρόμου, όπως κάναμε στις επιχειρήσεις της Τζαραμπλούς και της Αλ Μπαμπ, ξεκινώντας από τα δυτικά (…) Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ» συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

«Αργότερα, βήμα προς βήμα, θα απαλλάξουμε τη χώρα μας μέχρι τα ιρακινά σύνορα από αυτό το στρώμα του τρόμου που προσπαθεί να μας πολιορκήσει» κατέληξε.
Ρωσία: Θα προσφύγουμε στον ΟΗΕ
Η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν, δήλωσε ένας Ρώσος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού Κοινοβουλίου, στο πρακτορείο RIA.
"Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια" είπε ο Φραντς Κλίντσεβιτς.
.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.