θ

Translate

14 Δεκεμβρίου 2017

Να χτυπηθεί το «παρακράτος» που κρύβει τα σεντόνια από τους ασθενείς στα νοσοκομεία!

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο κύριος Παύλος Πολάκης, έκανε μια καταγγελία μέσα από τη σελίδα του στο facebook. Mε λίγα λόγια περιέγραψε ότι στο Σισμανόγλειο υπάρχουν σεντόνια στο νοσοκομείο, αλλά ορισμένοι δεν τα δίνουν στους ασθενείς για να χτυπηθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, έγραψε για «παρακράτος με χιλιάδες πλοκάμια».
Δημοσιεύουμε ολόκληρη την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με όσα καταγγέλλει με μια πρώτη σημείωση: Συζητάμε το 2017 για το εάν υπάρχουν σεντόνια στα νοσοκομεία.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία και την περίθαλψη ενός λαού που τον έχουν ρημάξει,  οπότε θα είμαστε συγκεκριμένοι.
Πρώτα, ένα απλό ερώτημα πρώτα:
Τώρα ανακάλυψε ο κύριος Πολάκης πως δεν υπάρχουν (ή δεν δίνουν σύμφωνα με τον ίδιο) σεντόνια στα νοσοκομεία;
Δεν χρειάζεται και μεγάλη έρευνα για να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Αρκεί να έχει νοσηλευθεί ένας δικός του άνθρωπος. Όσο για τα σεντόνια (το ξαναγράφουμε: συζητάμε για τα σεντόνια στα νοσοκομεία το 2017!) φτάνει μόνο να ρωτήσει κι άλλους συνεργάτες του, που έχουν πάει σε νοσοκομεία να δούνε ασθενείς.
Εμείς, πάντως, μπορούμε να καταγράψουμε ένα πρόσφατο περιστατικό από άλλο νοσοκομείο. Δεν γνωρίζουμε εάν κι εκεί κρύβουν τα σεντόνια, για να χτυπηθεί η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», στην Αθήνα, ασθενής μετά τα επείγοντα μεταφέρθηκε σε θάλαμο. Εκεί – στην αρχή – βρήκε σεντόνια, αλλά δεν βρήκεμαξιλαροθήκη, κάτι που καλύφθηκε με πρόχειρο τρόπο από τους συγγενείς. Τα σεντόνια, μέχρι να γίνει η επέμβαση (τέσσερις μέρες μετά)δεν είχαν αλλάξει.
Μετά την επέμβαση μεταφέρθηκε σε άλλο θάλαμο όπου βρήκε σεντόνια. Δυστυχώς, στη συνέχεια, ήταν απαραίτητο να αλλάξουν. Οι οικείοι απευθύνθηκαν αρμοδίως, όπου η απάντηση ήταν πως θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν. Μετά από ένταση, διότι το θέμα ήταν επείγον για τον ασθενή (τι καθόμαστε και περιγράφουμε για να περιγράψουμε τα αυταπόδεικτα), βρέθηκαν σεντόνια. Το νοσηλευτικό προσωπικό απευθύνθηκε στους οικείους, λέγοντας: Νομίζετε ότι έχουμε σεντόνια και σας τα κρύβουμε;…
Για το συγκεκριμένο περιστατικό να σημειωθεί πως τα σεντόνια στα κρεβάτια έπαιζαν και ρόλο μαξιλαροθήκης…Το σεντόνι κάλυπτε από πάνω το μαξιλάρι μαζί με το στρώμα του κρεβατιού…  Όσο για πετσέτες (ως γιατρός καταλαβαίνει πως τις χρειάζεται ένας ασθενής στο νοσοκομείο) δεν υπήρχαν.
Για να τελειώνουμε με το πρόβλημα με τα σεντόνια (το 2017 επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά!): 
Ο κύριος Πολάκης, ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ας βρει άκρη με τους υπονομευτές της κυβέρνησης που κρύβουν τα σεντόνια. Ας το λύσει. Είναι προκλητικό (και φαιδρό) ένας αναπληρωτής υπουργός Υγείας να κάνει facebookικές καταγγελίες και ΑΠΛΑ να μην λύνει το θέμα.  
Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την καταγγελία του για «παρακράτος με χιλιάδες πλοκάμια» που κρύβει σεντόνια στα νοσοκομείο. Ακόμα κι έτσι να είναι ΑΠΛΑ ας το λύσει! Εκτός αν θεωρεί πως είναι λύση για τον κάθε ασθενή, που αναγκάζεται να φέρνει σεντόνια από το σπίτι του, να διαβάζει την καταγγελία του και να νιώθει καλύτερα!
Θα …αποκαλύψουμε και κάτι άλλο στον κύριο Πολάκη, αλλά και τους προκατόχους του στο υπουργείο, τον Αδ. Γεωργιάδη, τον Μ. Βορίδη και όλους τους υπόλοιπους που έφεραν – ως εκπρόσωποι των κυβερνήσεων τους – την δημόσια Υγεία μέχρι εδώ.
Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» σε θαλάμους με πέντε κι έξι κρεβάτια δεν υπάρχει ούτε ένα παραβάν μεταξύ των ασθενών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις βαριές περιπτώσεις και τους ασθενείς που βρίσκονται στα υπόλοιπα κρεβάτια. Δεν ξέρουμε αν θεωρεί ο κ. Πολάκης πως τα παραβάν είναι πολυτέλεια (;), αλλά αν κι εκεί είναι θέμα του «παρακράτους με τα χιλιάδες πλοκάμια» ας το λύσει κι αυτό με τις απαραίτητες διαδικασίες.
Κι ας πούμε, λοιπόν, πως για τα σεντόνια φταίει το «παρακράτος με χιλιάδες πλοκάμια»… Υπάρχουν και πολλά άλλα στην Υγεία για τα οποία ευθύνεται το επίσημο κράτος (για το «παρακράτος» δεν ξέρουμε) της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε ορισμένα στοιχεία που περιγράφουν την κατάσταση.
 Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα HELLAS HEALTH VII (η οποία έγινε τον Μάιο του 2017 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, σε συνεργασία με την Metron Analysis και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών):
  • κατά μέσον όρο, κάθε πολίτης δίνει από τον δικό του προϋπολογισμό στη διάρκεια του έτους 300 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις, οδοντιατρική φροντίδα και διαγνωστικές εξετάσεις.
  • για καθαρά οικονομικούς λόγους, τουλάχιστον ένας στους δέκα Έλληνες στερείται την αναγκαία ιατρική φροντίδα.
  • οκτώ στους δέκα πολίτες δίνουν από την τσέπη τους 50 ευρώ μηνιαίως για φάρμακα.
  • δαπανώνται ετησίως τουλάχιστον 170 ευρώ σε γιατρούς, 50 ευρώ σε διαγνωστικές εξετάσεις και 75 ευρώ σε οδοντιάτρους. 
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει περικοπές και προβλέπονται ακόμα πιο δραματικές καταστάσεις.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε πρόσφατα  ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», Ηλίας Σιώρας
Η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2018 μειώνεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ έναντι 314 εκατομμυρίων το 2017 (και 502 εκατομμύρια ευρώ το 2016). Πρόκειται για μείωση κατά 68,15%, τη στιγμή που η κυβέρνηση βαυκαλίζεται ότι οργανώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εξαγγέλλοντας πιλοτικά τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).Ο ΕΟΠΥΥ, μάλιστα, έχει χρέη προς τρίτους (παρόχους και ασφαλισμένους) 910 εκατομμυρίων ευρώ (Σεπτέμβριος 2017). Δηλαδή, η κρατική επιχορήγηση είναι μόλις το ένα ένατο των χρεών του.
Η επιχορήγηση για τα δημόσια νοσοκομεία είναι 930 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1.303 εκατομμυρίων το 2017 (και 1.321 εκατομμυρίων ευρώ το 2016). Πρόκειται για μείωση 373 εκατομμυρίων ευρώ ή 28,62%.
Επίσης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Υγείας για το 2018 θα είναι 35 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια είναι εθνικοί πόροι) έναντι 64 εκατομμυρίων για το 2017 (εκ των οποίων μόνο 4 εκατομμύρια ήταν εθνικοί πόροι). Πρόκειται για μείωση 45,31%.
Οι εφημερίες είναι αυξημένες κατά 11 εκατομμύρια ευρώ (343 εκατομμύρια, έναντι 332 το 2017).
Πάμε να δούμε και ορισμένα στοιχεία που καταγράφει σε πρόσφατη έκθεση 20 σελίδων η (αγαπημένη των «αριστερών» και δεξιών κυβερνώντων) Κομισιόν (ολόκληρη η έκθεση εδώ) για τα μνημονιακά χρόνια στην Υγεία. Στην έκθεση σημειώνεται πως «τα δεδομένα και οι πληροφορίες που περιέχουν τα προφίλ χώρας βασίζονται κυρίως σε εθνικά επίσημα στατιστικά στοιχεία που παρασχέθηκαν στην Eurostat και στον ΟΟΣΑ, τα οποία επικυρώθηκαν τον Ιούνιο του 2017, ώστε να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο συγκρισιμότητας των δεδομένων».
  • Η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από 2.287 ευρώ το 2009 σε 1.650 ευρώ το 2015, μείωση ύψους 28%. Οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ σε σχέση με το 7,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.  Αντιπροσωπεύουν μόνο το 59% των συνολικών δαπανών για την υγεία.
  • Η μη ικανοποιούμενη ανάγκη για ιατρική περίθαλψη λόγω κόστους, απόστασης ή χρόνου αναμονής τριπλασιάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία και είναι πλέον η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε. (12,3% έναντι 3,3% του μέσου όρου της Ε.Ε.).
  • Επίσης, το ποσοστό του πληθυσμού που αναφέρει μη ικανοποιούμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης λόγω υψηλού κόστους υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2015 (από 4,2% σε 10,9%).
  • Στα φτωχότερα στρώματα έφτασε στο 17,4%.
  • Η Ελλάδα εμφανίζει από τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικών δαπανών για την υγεία στην Ε.Ε. Επίσης, όπως σημειώνεται,στην πραγματικότητα το υψηλότερο μερίδιο των δαπανών των νοικοκυριών για την υγεία συνιστούν οι άμεσες πληρωμές των ασθενών και όχι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.
     Του Γεράσιμου Χολέβα
    dromosanoixtos.gr
    μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.